De baby 15 jul 2017 Soraya Vogelaar

6x tekenen dat het tijd is om afscheid te nemen van je baby’s dutje

Heerlijk, is het moment dat je baby een dutje doet. Een moment om de kleine te bewonderen terwijl hij schattig ligt te slapen. En misschien nog wel belangrijker: tijd om even wat voor jezelf te doen. Maar helaas komt er ook een moment waarop je baby over deze behoefte heen groeit. Dit zijn de tekenen dat je baby’s dutje verleden tijd is. 

1. Je baby wordt ‘s ochtends te vroeg wakker

Is dit het geval bij jouw baby? Volgens Mind body family sleep consultant, een Amerikaanse slaapconsulent, is het een teken dat ‘ie overdag teveel slaapt. Aangeraden wordt om dan te stoppen met de dutjes en over te stappen op quiet time. Dit is een momentje van rust en stilte waarbij je baby kan ontspannen maar niet gaat slapen.

2. Het is tijd voor je baby’s dutje, maar hij wordt chagrijnig

Als je baby chagrijnig wordt rond dutjestijd, kan het zijn dat ‘ie er gewoon helemaal geen zin in heeft. Sla het dutje van dat moment over en kijk of het helpt om het humeur van je kleine te verbeteren.

3. Je baby barst niet in huilen uit wanneer je een dutje vergeten bent

En dat brengt ons bij de volgende. Heb je een dutje overgeslagen? Let dan op hoe je baby reageert. Als je niks merkt en de kleine vrolijk verder brabbelt, kun je dus met een gerust hart dat dutje overslaan.

LEES OOK: Deze 6 slaaptips voor baby’s werken écht

4. De kleine valt minder makkelijk in slaap

Misschien protesteert je baby helemaal niet tegen een dutje. Als het langer dan normaal duurt voor je baby om in slaap te vallen of zelfs helemaal niet in slaap valt, is dit ook een teken. Net als bij vroeg wakker worden laat het zien dat je baby eigenlijk niet zoveel rust (meer) nodig heeft.

Happy GIF - Find & Share on GIPHY

5. Je baby is ook zen en stil zonder een dutje

Laat je baby zo nu en dan genieten van een momentje rust zonder te slapen. Doe dit bijvoorbeeld op de tijden waar je hem of haar normaal gesproken een dutje laat doen. Zeker als je nu twijfelt of je het dutje op dat moment van de dag kan schrappen, is dit een goede manier om dit te testen. Rust je baby lekker uit of gaat ‘ie wat spelen? Is er geen behoefte om in slaap te vallen, dan zit je goed.

6. Je baby valt binnen de leeftijdscategorie

De Mind Body Family slaapconsulent, heeft een richtlijn opgesteld hoeveel dutjes baby’s op welke leeftijd kunnen doen. Tussen de 3 en 5 maanden oud ga je van 4 naar 3 dutjes. In de leeftijd van 6 tot 8 maanden oud ga je naar 3 tot 2 dutjes en tussen de 14 en 19 maanden breng je het terug naar 1 dutje.

Maar ook hier geldt natuurlijk dat iedere baby ander is. Voor sommige kinderen geldt zelfs dat ze pas als ze tussen de 2 en 5 jaar oud zijn geen dutjes meer doen. Met de eerder genoemde tekenen heb je in ieder geval een houvast als je twijfelt of het tijd is om je baby een dutje minder te laten doen.

Van regelmatig ‘s nachts wakker worden tot moeilijk in slaap vallen, het komt ook bij baby’s voor. Dit zijn de meest voorkomende slaapproblemen bij baby’s en zo los je ze op..

Niets meer missen? Like ons dan op Facebook.

Romper

Reageer op artikel:
6x tekenen dat het tijd is om afscheid te nemen van je baby’s dutje
Sluiten