De mama 13 dec 2018 Maaike Kooijman

6 dingen waar elke nieuwe moeder zich zorgen over maakt (en dat is heel normaal)

Je eerste kindje krijgen heeft heel wat voordelen: de eerste keer in bad doen, het eerste brabbeltje en zelfs de eerste keer luier verschonen zijn mijlpalen. Maar naast al die bijzondere momenten komen er ook een heleboel zorgen kijken: doe je het wel goed als nieuwe moeder, ontwikkelt je baby zich normaal en is ‘ie wel gelukkig? Deze 6 zorgen zul je vast herkennen als je net een kindje hebt gekregen.

“Gaat het borstvoeden wel goed?”

Ja, je wilt graag borstvoeding geven. Maar had niemand je even kunnen vertellen dat dat zo makkelijk nog niet is? Je tepels gaan er pijn van doen, je maakt je zorgen of er wel genoeg melk is voor je kleintje en soms heeft ‘ie er juist weer helemaal geen zin in. Overdag is dat al vermoeiend, maar ‘s nachts al helemáál. Na een paar weken zal het echter beter gaan, en anders kun je altijd nog je besluit om borstvoeding te geven heroverwegen.

LEES OOK: De voor- en nadelen van flesvoeding vs. borstvoeding

“Wat doe ik als mijn baby ziek wordt?”

Mensen worden nu eenmaal weleens ziek, voornamelijk in deze periode van het jaar. En omdat baby’s een minder goed ontwikkeld immuunsysteem hebben, geldt dat voor hen al helemaal. Dat betekent niet dat het makkelijk is om je kleintje zo snotterig te zien. Zorg ervoor dat je nog een beetje extra aandacht geeft, maar probeer je er verder niet al te veel zorgen over te maken. Meestal zie je het echt wel als er iets ergers aan de hand is. Ook als een verkoudheid lang duurt, kun je even langs de dokter gaan.

“Kan ik de kleine wel alleen laten als ik weer ga werken?”

Na maandenlang alleen thuis te zijn geweest met je kleintje, kun je misschien niet wachten om weer aan het werk te gaan – eindelijk even iets wat niet te maken heeft met poepluiers of borstvoeding. Maar eh, kun je je baby wel zo lang alleen laten? Veel moeders zien er een beetje tegenop om voor het eerst ‘gescheiden te worden’ van hun dreumes. Gelukkig gaat dat vast wel goed en is het misschien juist goed voor je baby als jij je eerdere leven weer een beetje oppakt en de momenten thuis daardoor juist meer gaat waarderen.

“Ik maak me zorgen dat mijn baby niet goed behandeld wordt op het kdv”

Als je niet veel mensen kent die op je kleintje kunnen passen als jij en je eventuele partner aan het werk zijn, zal ‘ie waarschijnlijk naar het kinderdagverblijf moeten – en dat is best een grote stap. Misschien ben je bang dat je baby niet zo goed behandeld wordt als jij dat zou doen, of gewoon dat ‘ie het niet leuk zal vinden. Probeer in je achterhoofd te houden dat het kdv ook juist goed voor je kleintje kan zijn, bijvoorbeeld omdat er natuurlijk ook veel andere kinderen zijn.

LEES OOK: Moeder schrijft een ontroerende brief voor haar dochters’ eerste keer naar het kinderdagverblijf

“Zouden die vaccinaties geen pijn doen?”

Het is het beste om je kind wel te laten vaccineren, zodat het niet zijn hele leven kwetsbaar blijft voor bepaalde ziektes. Maar goed, een prikje in de arm van jouw schatje is natuurlijk niet wat je als nieuwe moeder heel graag ziet – vooral als dat gevolgd wordt door een huilbui. Op de lange termijn is het echter wel erg goed, en wat extra knuffels verhelpen die huilbui vast wel.

“Wat als mijn baby nooit gaat doorslapen?”

Geloof ons: dat komt vanzelf, maar op zijn of haar eigen tempo. Ooit komt er een einde aan drie keer per nacht wakker worden en zul je je welverdiende uren slaap krijgen.

LEES OOK: Dit is wanneer je baby gaat doorslapen (en jij éindelijk nachtrust krijgt)

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
6 dingen waar elke nieuwe moeder zich zorgen over maakt (en dat is heel normaal)
Sluiten