6 mogelijke redenen dat je nog niet zwanger bent

Weer niet raak deze maand. Je vraagt je af: waarom raak ik maar niet zwanger. Je doet er tenslotte alles aan. Of niet? Nou, misschien heeft het hiermee te maken.

1. Je hebt seks op het verkeerde moment

24 uur. Dat is zolang je eicel kan leven. Kun je nagaan hoe goed je moet timen om zwanger te worden. Je kunt nog zo enthousiast vrijen, als je die korte tijdframe steeds mist, is het nooit raak. Zelfs als je 2 tot 3 keer per week seks hebt, zoals artsen adviseren, kun je nog maandenlang om je eitje heen seksen. Zonde! Snappen hoe je cyclus werkt, is dus wel handig. Want die is bij iedereen anders. Probeer te achterhalen wanneer je eisprong is. Ovulatietesten helpen daarbij. Geeft die een go, dan is je eisprong binnen 12 en 36 uur. Aan de slag, dus.

2. Overgewicht/ondergewicht

Ben je te zwaar of te licht? Dan kun je verminderd vruchtbaar zijn. Aankomen of afvallen is makkelijker gezegd dan gedaan, maar kan wel helpen bij het zwanger worden. En dat geldt niet alleen voor jou. Ook je vent zal eraan moeten. De invloed van een te laag of hoog gewicht, is bij hem net zo groot op zijn vruchtbaarheid.

3. Stress

Stress is slecht. Een open deur, dat weten we. Maar probeer het maar eens te vermijden. Niet zwanger worden, kan juist weer extra stress geven. Een vicieuze cirkel is geboren. Probeer die toch te doorbreken, want het doet je eitjes geen goed. Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen het verschil maken.

4. Ongezonde gewoontes

Roken, drinken, daar ben je waarschijnlijk allang mee gestopt, of je bent het (hopelijk) van plan. Maar andere dingen, zoals te vet of juist te weinig eten, te veel cafeïne of te weinig slaap, kunnen je vruchtbaarheid beïnvloeden. Een gezonde lifestyle zorgt voor een goed functionerend lichaam en een sterk immuunsysteem. Je wordt minder snel ziek, zit lekkerder in je vel. En de kans dat je zwanger wordt, wordt daardoor ook groter. Kortom: zorg voor jezelf. Saai advies dit, maar wel nuttig.

5. Te fanatiek sporten

Een marathon op je to-dolijst? Of nog even de Kilimanjaro beklimmen? Misschien niet zo’n goed idee als je een baby wilt. De endorfines die vrijkomen bij extreem fanatiek sporten, maken het lastiger om zwanger te worden. Vrouwen die heel veel sporten, hebben ook meer kans op een onregelmatige cyclus, wat ook niet helpt.

6. Soa’s

Sommige soa’s kunnen je onvruchtbaar maken. Wow. Nou, niet meteen schrikken. Maar jezelf en je man even laten testen is nooit een slecht idee. Al is het maar om zeker te weten dat het daar niet aan ligt.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
6 mogelijke redenen dat je nog niet zwanger bent
Sluiten