De papa 17 jun 2018 Marleen Staal

6 Levenslessen die we van vaders kunnen leren

Vaders zijn allang niet meer de mysterieuze mannen die op zondag het vlees snijden. Papa is de man die ons omhoog trekt als we vallend door het leven gaan en weer moeten opstaan. En zo leren vaders ons nog meer belangrijke levenslessen.

Leren door te doen

Het is algemeen bekend dat kinderen leren door dingen uit te proberen (“Als ik op een skippybal spring vanaf de tafel, hoe snel maak ik dan een highfive met mijn gezicht op de grond?”) en jongens doen dit nét iets vaker dan bedachtzame meisjes. Iets met genen en hormonen.

Vaders leren ons dit ook. We moeten het gewoon doen. Zoals zonder zijwieltjes op die fiets stappen en van de hoge duikplank afspringen ook al denken we niet te durven. Soms is het juist goed om ergens niet lang over na te denken, maar het gewoon te proberen. Want ook al kan je vallen, je kan ook weer opstaan.

Geen geroddel

Roddelen, tja, dat kunnen we vrouwen net zo goed als ademen. “Ik mag eigenlijk niks zeggen, maar…” Hoe vaak we deze zin in welke vorm dan ook niet hebben uitgesproken. Oeps.

Mannen daarentegen zijn hierin net ietsje socialer. Of nou ja, iets nuchterder. Heeft het verhaal geen toegevoegde waarde? Dan is het niet je woorden en energie waard om er over uit te weiden en anderen hiermee ‘lastig te vallen’. Mannen kunnen zeker wel onzinnig ouwehoeren, maar zonder dat er iemand de dupe van wordt. En het gaat vaak gepaard met een flinke dosis zelfspot, nóg iets dat we kunnen leren.

Loslaten

Misschien is het omdat we zelf de eitjes hebben uitgebroed, maar vrouwen weten al wat we bedoelen met ‘het lege nest’-syndroom nog voor we het voor je hebben gespeld. Of mannen anders omgaan met deze emotie of er echt geen last van hebben, dat verschilt pet vader. Maar papa’s zijn zeker een kei in dingen loslaten. Wat gebeurt is, is gebeurt.

Lief zijn voor je moeder

Wedden dat je vader deze woorden in zijn leven al heel vaak heeft gebruikt? Hij leert je hiermee te waarderen wat misschien voor jou vanzelfsprekend is. Aan jouw slechte bui kan een ander niks doen. Dus slik het in en reageer je frustratie niet af. Een les die we ook wel kunnen gebruiken als we vloekend in een overvolle trein staan. Wees lief voor elkaar.

Vraag om hulp

De mailtjes van je bank negeer je, voor geldzaken klop je bij je vader aan. Van de belasting doen tot ‘mijn laptop is stuk, en ja ik heb hem al aan en uit gedaan’-problemen, je kan altijd bij hem terecht. Geen vraag is gek. En eigenlijk zouden we dat meer moeten doen. Want hoewel Multitasking Mom alle ballen in de lucht houdt en laat zien hoe sterk ze is, leer je van je vader dat om hulp vragen helemaal niet gek is. Want net zoals hij, zijn er nog zo veel mensen die bereid zijn je te helpen als je het moeilijk hebt.

Don’t take it personal

Mannen lossen problemen op door er geen probleem van te maken. Vrouwen zijn een ster in het persoonlijk opvatten van ongezouten en ongevraagde meningen van anderen. Terwijl mannen het selectief luisteren-gen bevatten. Een beetje irritant als wij om 01:00 uur ‘s nachts in bed een goed gesprek willen voeren over het wel niet aanschaffen van een nieuwe kledingkast. Maar deze skill is dan wel weer heel erg handig als de baas zit te snauwen. Mannen pikken alleen die informatie eruit die belangrijk is. De rest? Kan worden vergeten.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
6 Levenslessen die we van vaders kunnen leren
Sluiten