De mama 25 jun 2018 Marleen Staal

6 Eigenschappen van moeders waar werkgevers wat van kunnen leren

Het moederschap is een fulltime job en moeders? Die zijn de ultieme bazen. Werkend Nederland, letten we even op? Skip die ‘natuurlijk leiderschap’-cursus maar. Alleen van moeders leer je pas écht hoe het is om de boel met liefde te runnen.

Eigelijk zijn alle moeders een soort Beyoncé-klonen. Want who runs the huishouden? En het verzorgen van de baby? En o ja, ook nog zichzelf? Precies. Als moeders CEO waren, dan zou geen enkele werknemer ooit weg willen.

LEES OOK:Zoveel tijd zijn moeders per jaar kwijt aan ‘moeder zijn’

Geduld, geduld, geduld

De mantra van menig moeder: heb geduld. Als moeder weet je pas écht wat wachten is. Dat begon al op het moment dat je op dat staafje plaste en vervolgens 9 maanden moest wachten tot de baby kwam. En al de baby er eenmaal is, wordt je geduld al helemaal op de proef gesteld als je net de lekpads in je beha hebt gestopt en je kleine toch niet helemaal tevreden blijkt te zijn. Baby’s werken niet met deadlines. Dus go with the borstvoeding/verschonen/wiegen-flow.

Kalm blijven in de storm

Met een krijsende baby kun je niet je oordopjes met muziek in doen en ‘even in je zone’ gaan. En dan ook nog op kalme toon de baby sussen net zolang het nodig is? Als het druk is op kantoor, oftewel in huis, en er een grotere chaos woedt dan in een gemiddelde Primark weten moeders prioriteiten te stellen en hun rust te houden.

De tijd nemen

Op kantoor moet alles sneller dan het TL-licht gebeuren. Wat er vandaag op je to do staat, moet eigenlijk gisteren al klaar zijn. Als moeder weet je dat haast gelijk staat aan heibel, dus voer je elke handeling op eigen tempo uit. Ooit snel een luier proberen te verschonen vlak voordat je de deur uitmoet voor een afsprak met het consultatiebureau? Precies. Moeders weten wanneer ze de tijd ergens voor moeten nemen en hoe ze alles perfect plannen. Het hoofd op standje ‘mute’ en desnoods een uur doen over de voeding. Niks geen ‘zullen we de meeting opschuiven?’. Baby’s wens is wet.

LEES OOK:Voor de thuisblijfmoeders: zo voorkom je stress

Luisteren

Van luisteren of de baby zoet slaapt tot het horen van de eerste woordjes. Mama-oren krijgen alles mee en daardoor weet je als moeder precies wat jouw kleine nodig heeft. Want baby’s kunnen niet even ‘snel wat op de mail’ zetten, omdat moeder te druk is. Gewoon goed luisteren is het halve werk.

Ze passen zich snel aan

Stond er een parkwandeling op de planning, maar heeft jouw baby ineens het idee gehad om het plafond te verven met gele spetterpoep? Change of plans. Moeders kunnen sneller schakelen dan de meeste vastgeroeste CEO’s. Ze hebben net zulke volle agenda’s, maar alles is flexibel. En moeders hebben geen secretaresse die alles even voor ze omgooit als het niet uitkomt. Nee, dat mogen ze zelf doen. Dus moeders zijn niet alleen bazen, ze zijn ook nog eens hun eigen assistentes.

Complimentjes geven

Werk je maanden naar een promotie toe op je werk, weet je baas zich er nog met een minuscuul schouderklopje van af te maken. Gelukkig zien moeders alles. En met alles bedoelen we dat ook echt al-les een complimentje verdiend. Flesje leeg? Wat goed! Een nachtje doorgeslapen? Oh, wat fantastisch gedaan. Een mijlpaal! Niet dat je voor elk printje op kantoor een applausje hoeft, maar een duimpje hoog zorgt bij iedereen voor een lach op het gezicht. Wat dat betreft zijn we allemaal net baby’s; heel makkelijk vrolijk te krijgen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
6 Eigenschappen van moeders waar werkgevers wat van kunnen leren
Sluiten