Susan Dalstra
Susan Dalstra De mama 13 sep 2017

6 dingen om aan te denken voordat je de eerste babyfoto deelt

Als je net bent bevallen, kun je vast niet wachten je baby met de rest van de wereld te delen. Voordat je het allereerste kiekje op social media slingert, is het slim om eerst even de volgende punten na te lopen. 

Want wat zijn die paar extra minuten nou op de negen maanden die je al wacht om je kind te introduceren aan de wereld? Precies. Loop deze 6 dingen van tevoren even na – je zal er geen spijt van krijgen.

1. Neem een momentje om je camera-klaar te maken

Nogmaals: er is geen haast. Hoewel jij natuurlijk in katzwijm bent, kan je collega waarschijnlijk moeilijker door het bloed en de navelstreng heen kijken. Het is ook wat lastig focussen op dat kleine bundeltje geluk als er op de achtergrond nog een placenta prominent in beeld is. Natuurlijk hoef je niet strak in de visagie, integendeel, maar een schone eerste foto is eigenlijk voor iedereen wel zo leuk.

2. Let op gênante details

Niets zo lief als een pasgeborene die op de borst van de moeder ligt. Hoewel er niks geks is aan een vrouwenborst, wil je alleen wel even controleren of je tepels binnen boord zijn. Ook als jij er zelf geen problemen mee hebt, vinden je ouders het misschien wel ongemakkelijk om zo’n foto te delen. Let ook op of op er de achtergrond geen dingen te zien zijn die je liever niet met de rest van de wereld wil delen.

3. Check het bijschrift

Als je net bevallen bent, zijn je handen misschien nog een beetje trillerig en is spelling misschien niet je hoogste prioriteit. Laat daarom even iemand je bijschrift tegenlezen. Je wil niet dat jullie vrienden denken dat jullie dochter Voilà heet als het eigenlijk Viola is (bedankt, autocorrect).

LEES OOK: Dít is het beste moment om een zwangerschapsfotoshoot te houden

4. Bedenk een hashtag

We horen je nu denken: ik ga m’n kind toch niet een eigen hashtag geven? Geloof ons: het loont de moeite. Zo kun je namelijk binnen één klik alle foto’s van je kleintje in een oogopslag terugkijken. Als iemand anders een foto deelt, kun je er een tag aan toevoegen en heb je die foto ook altijd binnen handbereik. Overtuigd? Bedenk dan voor je naar het ziekenhuis gaat alvast een goede hashtag. Als je eentje wil die een leven lang meegaat, is #babychris misschien niet de beste optie (ja sorry, ze blijven nou eenmaal niet voor eeuwig baby). Wees qua privacy ook voorzichtig met volledige namen en ga niet voor een algemene hashtag omdat je er dan honderden irrelevante foto’s bij cadeau krijgt.

5. Weet wie de foto onder ogen krijgt

Je bent misschien terughoudend om de foto op Facebook te delen, maar het is de snelste manier om het nieuws te delen zonder je zorgen te maken over etiquette wie het als eerst moet horen. Heb je een aantal mensen die je op de hoogte wil brengen voordat ze de foto zien op Facebook? Maak daar dan een lijstje van. Maak bijvoorbeeld een mail-conceptje met alle adressen van die VIP-mensen. Zo hoef  je niet meer op het laatste moment nog de krochten van je mailbox afspeuren op zoek naar het Hotmail-adres van je oom.

6. Stel regels op voor bezoekers

Niets zo zuur als een enthousiast nichtje dat de eerste foto van je kind op Instagram slingert voordat je daar zelf de kans toe hebt gehad. Een handige vuistregel is om met bezoek af te spreken zodat zolang je in het ziekenhuis ligt, niemand nog een foto op social media deelt. Je hebt alle recht om te bepalen welke foto’s er online gaan – zeker die eerste dagen na de bevalling (en in principe ook tot ver daarna).

Hoe badass: deze moeder maakte foto’s van haar eigen bevalling.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Popsugar

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
6 dingen om aan te denken voordat je de eerste babyfoto deelt
Sluiten