Zwanger 31 mei 2017 Redactie

5x dit moet je weten over tatoeages en piercings tijdens de zwangerschap

Wist je dat experts vinden dat je tijdens je zwangerschap of nét daarna beter geen nieuwe tatoeage kan nemen? Dát, en nog een paar andere nuttige wetenswaardigheden over tatoeages, piercings in combinatie met een zwanger lichaam, lees je hieronder.

Toen ik zwanger raakte van mijn dochter, raadde de verloskundige aan de piercing uit mijn navel te halen. Het hielp dat ik op mijn 33ste ook wel enigszins uitgekeken was op dat ding, maar het bleek achteraf een interessante kwestie of het eigenlijk echt nodig was geweest om hem eruit te halen. Dit bleek niet per se te hoeven en daarmee starten we meteen het rijtje:

1. Je hoeft je piercing(s) niet per se te verwijderen

Vooral voor vrouwen met een navel-, klit- en/of tepelpiercing een interessante om bij stil te staan. Het overheersende idee is dat een navelpiercing ‘gevaarlijk’ zou zijn en de huid kan scheuren door de groeiende buik. Het hoeft dus niet, zo luidt het devies. Maar er zijn ook veel vrouwen die het niet prettig vinden om een navel- en tepelpiercing tijdens de zwangerschap te laten zitten. Wat betreft een genitale piercing: je mag ‘m laten zitten, maar weet wel dat de kans op scheuren tijdens de bevalling daardoor groter is. (Ouch!) Mocht je uiteindelijk om een vervelende reden een algehele verdoving nodig hebben, dan kan een neus- of tongpiercing in de weg blijken te zitten.

LEES OOK: Stelling: een baby met oorbellen? Wacht liever met gaatjes tot ze zelf kunnen beslissen

2. Hoe zit dat met een tepelpiercing en borstvoeding?

Ja, die haal je er in dit geval liever wel uit. Een tepelpiercing heeft geen impact op de productie van melk. Maar het is een mogelijk risico voor je sabbelende baby; die kan in de ring stikken. Een naar idee, maar belangrijk om te weten. Dit wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen.

3. Een nieuwe tatoeage tijdens de zwangerschap? Doe maar niet

Wacht liever tot een paar maanden na de geboorte. Simpelweg het feit dat bij het zetten van een tatoeage naalden te pas komen, vergroot de kans op een infectie. Ook heb je een grotere kans op een negatieve reactie op bepaalde ingrediënten die in de inkt zitten. Nog even los van het feit dat je niet weet hoe je huid en lichaam gaat ‘terugbouncen’ na de zwangerschap (en wat dat voor effect heeft op je tattoo). Die naalden en het infectiegevaar gelden trouwens ook voor piercings.

LEES OOK: Deze 7 voortekenen van een zwangerschapsvergiftiging zou je niet moeten negeren

4. Tatoeages kúnnen er na je zwangerschap anders uitzien, maar dat hoeft niet zo te zijn

Je hoeft geen ingewikkelde studie gedaan te hebben om te snappen dat huid die uitrekt, impact heeft op een tatoeage. Het kan zo zijn dat de tatoeage daardoor vager, waziger of zelfs misvormd wordt. Vooral tatoeages op je buik, borsten en heupen hebben logischerwijs kans er minder mooi uit te zien. Het komt ook voor dat de tatoeage zelf de originele maat en vorm behoudt, maar dat op de huid stretch marks ontstaan en dat die de ‘misvorming’ veroorzaken. Uiteindelijk ligt het ook aan je genen in hoeverre je lichaam en daarmee eventuele beschilderingen (blijvend) veranderen door een zwangerschap.

5. Crèmes of andere middeltjes kunnen verandering van een tatoeage niet voorkomen

Helaas, sorry. Een goede tattoo-artist zou echter achteraf in staat moeten zijn tekeningen weer mooi te retoucheren.

Dit artikel is geschreven door Inge Abraham.

Nu zijn littekens nooit lelijk en zeker niet die van na een keizersnede bevalling. Deze tattoo-artist doet nog een schepje bovenop die schoonheid, hij maakt er indrukwekkende kunstwerkjes van.

Wil je meer ins en outs lezen over alles wat met je zwangerschap en de baby te maken heeft? Like ons op Facebook, zo blijf je op de hoogte.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
5x dit moet je weten over tatoeages en piercings tijdens de zwangerschap
Sluiten