Zwanger 26 okt 2018 Marleen Staal

5 Warme alternatieven voor de bakjes koffie die je nu moet missen

Die negen maanden leveren je iets heel moois op, maar je moet ook heel veel moois laten staan. Of vooral: veel lekkers. Sushi, dat rode wijntje op vrijdagavond en natuurlijk koffie. Daar zijn gelukkig genoeg alternatieven voor te bedenken.

Met al die hormoonschommelingen kun je wel een stevige oppepper gebruiken zo nu en dan. Je kan natuurlijk leven van kopje koffie nummer naar nummer twee en daarna in een (koffie)zwart gat vallen, omdat je niet meer mag dan dat. Maar je kan de koffie ook helemaal skippen en overgaan op andere drinkbare energieboosters. Dus wel de warme zaligheid in vloeibare vorm, maar dan zonder de cafeïne.

Cichorei koffie

Een perfect alternatief voor koffie en niet alleen omdat er geen cafeïne in zit, maar ook vanwege de smaak. Die is namelijk net zoals koffie een beetje bitter, met een klein beetje zoet en een geroosterd vleugje erdoorheen. Bovendien is deze ‘koffie’ ook nog eens goed voor je gezondheid.

De cichorei plant wordt al eeuwenlang gebruikt als medicijn en van de wortel werd uiteindelijk een koffie-achtige drank gemaakt. Gelukkig voor ons hoeven we dit plantje tegenwoordig niet meer zelf te plukken, je kan de ‘koffie’ gewoon kopen bij de natuurwinkel op de hoek of online bij o.a Holland & Barrett.

Kruidenthee

Hoewel je met sommige kruiden moet oppassen tijdens je zwangerschap, is een kop kruidenthee een lekkere warme variant op je good old bakkie pleur. De switch is even wennen, maar na twee weken raak je er echt aan gewend.

Kruidenthee en eigenlijk alle witte of groene thee (dus zonder cafeïne) zorgen er niet alleen voor dat je je afvalstoffen makkelijker afvoert, je krijgt er ook energie van en het houdt je huid flexibel. Veel extraatjes voor zoiets iets simpels als thee, of niet?

Dít moet je weten over koffie drinken in het eerste trimester

Kurkuma latte

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat je het kruid kurkuma niet zou mogen eten tijdens je zwangerschap, dus probeer eens of je een kurkuma latte lekker vindt. Zeker omdat je het aanlengt met (amandel)melk is het kruid niet te heftig en kan het goed worden opgenomen in je lichaam.

Voor twee kurkuma latte’s heb je het volgende nodig:

  • 400 ml amandelmelk
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel kokosolie
  • 1 eetlepel honing of ahornsiroop
  • beetje peper en nootmuskaat naar smaak

Verwarm alle ingrediënten behalve de kokosolie en honing in een steelpannetje. Hoe langer je dit doet, des te intenser de smaken worden. Voeg voordat je de melk serveert de honing en olie toe en zeef het door een keukenzeef in een mooi glas. Koekje erbij en enjoy!

Warm citroen water

Veel mensen zweren erbij: een groot glas water voor je de dag begint en je hele systeem start rustig op. Warm citroen water geeft een nog iets betere kick in de ochtend. Het is even zuur en heel anders dan een lekker geurig bakje pleur, maar het geeft je wel net dat beetje energie dat je kan gebruiken.

Witte chocolademelk

In chocolade zitten ook kleine beetjes cafeïne, maar in witte chocolade niet! Je moet er geen zes kopjes van drinken (lees: misselijkgehalte wordt dan hoog), maar als je in de namiddag nou erg verlangt naar een comfy warm drankje, dan is witte chocolademelk een goed alternatief voor koffie.

Voor twee kopjes witte chocolademelk heb je nodig:

  • 250 ml melk
  • 80 gram goede, witte chocolade
  • kaneel (voor de topping)

Hak de witte chocolade in kleine stukjes, laat deze smelten in de melk terwijl je deze opwarmt in een steelpannetje en haal de melk voordat hij kookt van het vuur. Een beetje slagroom erbij of een klein beetje kaneel ter garnering.

 

 

 

 

 

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
5 Warme alternatieven voor de bakjes koffie die je nu moet missen
Sluiten