5 Mythes over baby’s die nieuwbakken ouders geloven (maar niet waar zijn)

Marleen Staal 10 sep 2018 De baby

Als nieuwe ouder komt er veel op je af. Zo’n kleintje brengt een hoop liefde, maar ook een hoop onzekerheden met zich mee. Plus nog een hele hoop mythes die de wereld in worden geslingerd. Deze kun je in ieder geval afstrepen onder het hokje ‘niet waar’.

1. Je baby raakt van kou ziek
Je kleintje warm aankleden is natuurlijk belangrijk. Maar als je baby het koud heeft, betekent dat niet dat er automatisch een verkoudheid op de loer ligt. Sterker nog, als je de baby goed warm aankleed en juist lekker naar buiten gaat in de winter, is dat goed voor zijn immuunsysteem. Mutsje op en even een fris neusje halen.

LEES OOK: Feit of fabel? 11 zwangerschapsmythes ontrafeld

2. Het moet stil zijn voor de baby
Zelf wordt je misschien al wakker als er ‘s nachts een vlieg tegen het raam tikt, maar je baby kan prima slapen door geluid. Zachtjes doen ‘voor de baby’ is verleidelijk, omdat je bang bent dat hij wakker wordt (en hij sliep net!) maar het is niet per se odig. Negen maanden lang heeft hij alles gehoord in je buik, een beetje ruis om de achtergrond kan -ie echt wel hebben.

3. Je moet je baby vermaken
In het begin heeft je baby vooral slaap, eten en een schone luier nodig. En heel veel liefde. Het is dus niet nodig om je baby elke minuut dat hij wakker is te vermaken. Jouw aanwezigheid is genoeg. Als hij oud genoeg is introduceer je de babygym en vanzelf komt het babyspeelgoed en de kiekeboe-spelletjes.

4. Groen snot is erg
Behalve lieflijk gekraai, komt er nog veel meer uit je baby. Van poep en zure melk tot snot. Dat laatste kan voor een paniekmomentje zorgen bij jonge ouders als het groen blijkt te zijn. Groen snot is foute boel. Nou, dat is niet compleet waar. Als het snot van je baby groen kleurt, betekent dit dat het lichaam juist goed aan het werk is. Het immuunsysteem doet het! Als het groene snot aanhoudt en je je zorgen maakt, kun je altijd langs bij de huisarts.

LEES OOK: Je baby voor de tv, is dat nou wel of geen goed idee?

5. Je baby teveel knuffelen is niet goed
Hij zou er te afhankelijk van worden: knuffelen. Niets is minder waar. Als de eerste weken en zelf maanden je baby veel aandacht vraagt en pas stil wordt bij het knuffelen, dan mag je daar zeker aan toegeven. Ritme en regels volgen vanzelf. Veel knuffelen is juist goed voor de ontwikkeling van het brein.

Elke situatie is anders, dus pin je niet te veel vast op wat anderen doen en vraag bij twijfel het altijd even na bij het consultatiebureau. Maar luister vooral goed naar je eigen moederinstinct. Die heb je er niet voor niets gratis bijgekregen van Moeder Natuur. Je eigen gevoel kan je prima vertellen wat je moet doen in bepaalde situaties. Het is juist omdat we niet leren er naar te luisteren, dat we in de twijfel schieten.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
5 Mythes over baby’s die nieuwbakken ouders geloven (maar niet waar zijn)
Sluiten