4 onmisbare tips voor als je vrouw gaat bevallen

Je kunt maar beter voorbereid zijn...

Maandenlang heb je je uiterste best gedaan om je zwangere vrouw het leven zo aangenaam mogelijk te maken. En dan is daar eindelijk het moment suprême: de bevalling. Wat moet of kun je doen als je vrouw deze prestatie gaat leveren? En hoe bereid jij je hier in hemelsnaam op voor?

1. Accepteer je nervositeit

Een bevalling is zenuwslopend. Je zult dingen zien en meemaken die je niet wilt zien of meemaken, die je niet begrijpt of die je eng vindt. Deal with it. Onthoud dat ze in goede handen is en laat het allemaal gebeuren.

2. Accepteer dat je soms volstrekt overbodig bent

Wellicht heb jij je nog nooit zo nutteloos gevoeld als tijdens de bevalling. Troost jezelf met de wetenschap dat dit voor vrijwel alle andere vaders geld. Tijdens de bevalling draait het van a tot z om haar en de baby. Soms kun je iets doen en soms helemaal niets. Ken je plek: sta er als het nodig is en sta vooral niet in de weg wanneer je niets toe kunt voegen.

3. Toch zijn jouw aanwezigheid en hulp wél belangrijk

Ondanks dat jij je bij tijd en wijle misschien een beetje machteloos voelt: voor haar ben jij nog steeds één van de belangrijkste personen in de ruimte, zo niet de belangrijkste. Jouw aanwezigheid is van grote waarde, dus cijfer jezelf indien nodig volledig weg om jouw bevallende vriendin of vrouw te helpen.

Het aanwezige (ziekenhuis)personeel zal vanzelf aan je vragen of je met bepaalde dingen kunt helpen, dus maak je daarover geen zorgen. Concentreer je op je dame (maar loop dus niet in de weg) en kijk wat je voor haar kunt doen.

4. Wat als het lang duurt?

Geen bevalling is hetzelfde. Het zou kunnen zijn dat je een uurtje of twee na de eerste weeën al met een hummeltje in je armen zit, maar het kan ook uren en uren en nog meer uren duren. Wees hierop voorbereid. Zorg voor voldoende eten en drinken en verzeker jezelf ervan dat je al jouw essentials bij je hebt. Momenten van chaos en volstrekte rust kunnen elkaar namelijk afwisselen en vooral tijdens die momenten van rust is het fijn om je belangrijkste spullen bij je te hebben.

Deze lijst is vooral bedoeld voor een bevalling in het ziekenhuis. Mocht ze thuis bevallen, dan is het natuurlijk eenvoudiger. Desalniettemin is het handig om aan deze dingen te denken:

  • Wat geld op zak
  • Voldoende eten en drinken
  • Je telefoon en oplader
  • Voldoende ontspanning (boeken, tablet…. er kunnen periodes aanbreken van lang wachten)
  • Comfy kleren
  • Essentials voor haar (toilet- en verzorgingsspullen)