20 x stoere, oer-Hollandse jongensnamen

Redactie 1 mrt 2017 Zwanger

Na de meisjes, kunnen de jongens natuurlijk niet achterblijven. Daarom: de leukste, stoerste oer-Hollandse jongensnamen op een rijtje.

Want wat je van ver haalt, is uiteindelijk nooit zo lekker als wat de boer niet kent, toch? (of zoiets).

Oer-Hollandse jongensnamen

1. Joep

Om af te trappen met een van de mooiste, oud-Hollandse jongensnamen met een ietwat religieuze betekenis: ‘God zal toenemen’. In 2015 werden er in Nederland maar liefst 279 Joeps geboren.

2. Gijs

Op de redactie is Gijs een van de favorieten, en ook van een heleboel andere papa’s en mama’s: hij staat namelijk 24e op de 2015-ranglijst. Betekenis: ‘stralende pijl’ en ‘helder’.

3. Bram

Waarschijnlijk een verbastering van het Bijbelse Abraham en dus niet zo oer-Hollands als anderen in dit lijstje, maar voor deze keer rekenen we ‘m goed. En zonder twijfel de meest populaire in deze rij: hij staat op de 13e plek – er werden er vorig jaar 521 geboren!

4. Maas

Een bijzondere betekenis: tweeling. Notering: 316. Superstoer toch?

5. Bas/Bastiaan/Sebastiaan

Een populaire: Bas stond vorig jaar op de 76e plek, Sebastiaan is 147e en Bastiaan is van de drie het minst populair, die kwam op de 376e plaats binnen. Ze betekenen wel allemaal hetzelfde: ‘aanbeden’.

6. Noud

Oorspronkelijk afkomstig van Arnoud. Maar nu komt de aap uit de mouw: Noud is vele malen populairder, want hij stond vorig jaar op de 23ste plek van meest populaire jongensnamen, tegenover een ietwat magere 929e plek van Arnoud. De betekenis is gelijk: adelaar.

7. Kees (of Cees)

Zo’n typische naam die een tijdje uit de gratie was, maar de laatste jaren bezig is aan een comeback. Met een k (Kees) staat ‘ie op de 185e plek; Cees bezet de 790e positie.

8. Harm/Harmen

Een mooie naam die ‘heldhaftige krijgsman’ betekent. Harm is van de twee wel de populairste: hij staat op de 714e positie, wat zoveel betekent als dat er vorig jaar ‘slechts’ 17 Harm-en in Nederland bijkwamen. Plus: 12 nieuwe heldhaftige krijgsmannen in wording met de naam Harmen (#929) die datzelfde jaar het levenslicht zagen.

9. Hidde

Met z’n 74e plek op de lijst een firm favourite, hoewel ‘ie oorspronkelijk niet helemaal Hollands is – meer Germaans. En dan is het waarschijnlijk afkomstig van Hild, dat ‘strijd’ of ‘moedige held(in)’ betekent.

10. Pijke

Oké, hoe spreek je dit uit over de grens? Toch is Pijke een mooi oer-hollands exemplaar dat ‘rots’ en ‘bewezen’ betekent. Desalniettemin niet overmatig populair– er werden er vorig jaar in het hele land slechts dertien aangegeven. Dat is er welgeteld eentje meer dan Harmen.

LEES OOK: Dit worden de populairste babynamen van 2017

11. Obbe

Van oorsprong Fries. Bijzonder: volgens de Nationale Verzekeringsbank zijn er in heel 2015 geen jongens met deze naam geboren (maar wel een Obbo). Kan iemand alsjeblieft het tegendeel bewijzen?

12. Sybren/Syb

Friese namen: je moet ervan houden (wij wel). Sybren is meer in trek – betekenis: zwaard van de overwinning. Sybren staat op de 750e plek; Syb pakt de 1850e plek. Met andere woorden: als je kleine Syb in een winkelcentrum kwijtraakt en vervolgens hard zijn naam roept, weet je tenminste zeker dat hij de enige is die reageert. Ook niet onbelangrijk om mee te nemen in de overweging.

13. Karel

Wist je dat Karel in feite ‘kerel’ betekent? Wij houden ervan. Ouders anno nu niet echt, want de naam werd vorig jaar aan slechts 25 jongensbaby’s gegeven.

14. Niek

Deze ‘overwinnaar van het volk’ heeft (nog) niet het namenregister overwonnen: er werden er vorig jaar 70 geboren (#212). Iets ‘hipper’ misschien is Nicky, maar dan ben je ineens niet meer zo oer-Hollands bezig.

15. Pim

Misschien denk je bij deze naam al snel aan een cocktail (en ja, daar hoort nog een extra ‘m’ bij, natuurlijk) – maar Pim is een van de mooie oer-Hollandse jongensnamen. Betekenis: ‘de wilskrachtige beschermer’. Als jouw Pim vorig jaar geboren werd, dan zijn er slechts 51 andere jongens in het land die dat na kunnen zeggen.

16. Gerben

Van dit lijstje een van de minst populaire, wellicht deels te wijten aan het feit dat ‘ie – zoals stiekem ook een aantal andere namen in deze serie – tamelijk lastig uit te spreken is over de grens. We vinden ‘m pas op de 1044e positie terug; Nederland mocht helaas vorig jaar slechts 10 nieuwe Gerbens welkom heten.

17. Bart

Betekenis: zoon van de aarde. Al jarenlang een graag geziene naam op geboortekaartjes, gewoon omdat ‘ie mooi, stoer, lief, leuk en lekker kort is.

18. Hendrik

Over echt oer- en oudhollands gesproken, in dat kader scoort Hendrik hoge ogen. Betekenis: heerser van het thuisland (daar ga je al). Positie: 118. Aantal nieuwe Hendrikjes in 2015: 142.

19. Stef

Eén van de populairste namen uit de lijst: terug te vinden op de 90ste plek in de populariteitspoll. Maar ook Steff, Stefan en Stefano komen in het repertoire voor, evenals Steffen en Steffan. Alle betekenissen zijn te herleiden naar ‘kroon’, ‘krans’ en ‘gekroond’. Of Stefan van oorsprong echt een Hollandse naam is, valt trouwens nog te bezien.

20. Willem

Hallo Willem, hallo ‘wilskrachtige beschermer’! Wie heeft er niet een opa Willem, of vrienden en vriendinnen met een opa die zo heet? En die associatie komt heus niet alleen door ‘de Show van Ome Willem’, maar simpelweg doordat het nou eenmaal enkele decennia geleden een van de meest intens populaire oer-hollandse jongensnamen was. Dat is het nu aanzienlijk minder, met slechts een 70e plek. Toch geen gekke score: vorig jaar kregen 212 nieuwe Willems een Nederlands paspoort.

LEES OOK:  Deze namen zijn geïnspireerd op flora en fauna.

Reageer op artikel:
20 x stoere, oer-Hollandse jongensnamen
Sluiten