De baby 20 nov 2017 Soraya Vogelaar

20x originele dingen om binnen te doen met je baby

Het is november en dat betekent: guur, regen, nattigheid, donker (vul nog maar een paar synoniemen in voor ‘pure ellende’).  Regent het – of heb je simpelweg geen zin om de deur uit te gaan – met deze activiteiten is samen met je baby binnenblijven een feestje.

Deze activiteiten zijn geschikt voor baby’s van zes maanden en ouder. Niet alleen goed voor de grootste lol, maar met deze spelletjes ontdekt je baby ook nog eens spelenderwijs de wereld om hem of haar heen. En de meeste spullen heb je al in huis. Easy does it!

1. Spelen met de zintuigen

Maak zelf een activiteitenbord. Hiermee stimuleer je de verschillende zintuigen van je baby. Je maakt ‘m door op een prikbord verschillende vormpjes, materialen en texturen te plakken. Succes verzekerd.

2. Pasta pret

Later ga je je kind dit waarschijnlijk verbieden… Maar voor nu is spelen met eten voor je baby een vermakelijk tijdverdrijf. Check de voorraadkast op restjes gedroogde pasta, doe ze in een kom en spelen maar met alle leuke vormpjes.

3. Een kloddertje hier, een kloddertje daar

Schuilt er een Picasso in jouw baby? Daar kom je makkelijk achter door je kind te laten spelen met eetbare vingerverf. Die maak je zo: gebruik per kleur twee eetlepels gewone yoghurt. Voeg een zakje gekleurde (suikerloze) limonadepoeder toe, bijvoorbeeld van KoolAid, en meng deze met de yoghurt. Leg vervolgens een kleed of laken op de grond met daarop een vel papier en de potjes ‘verf’. Laat die kleine Picasso maar los gaan.

4. Waterballet

Vul een ovenschaal (deze kan niet makkelijk omvallen) met water . Zet deze op een kleed op de grond en leg de favoriete speeltjes van je kleine, zoals het badeendje, erbij. Lekker spetteren.

LEES OOK: 10 x geniale hacks die iedere moeder van een baby moet weten

5. Glibberen met spaghetti

Laat je baby’s handjes lekker glibberen en glijden door een bak met spaghetti. Kook hiervoor een handvol spaghetti (wel even goed afkoelen in koud water).

6. Papieren versnipperen

Heb je nog een stapel oude tijdschriften liggen? Mooi! Leg ze neer voor je baby en scheur er samen met de kleine pagina’s uit. Het geluid van scheurend papier alleen al zorgt voor verbazing en plezier.

7. Kleien met havermout

Klinkt jak, maar je baby gaat het heerlijk vinden. Alles wat je nodig hebt: een bakje havermout, een bakje water en een bakje met gemalen havermout. Rol er samen met je baby balletjes van. Of klei er allemaal vormpjes van. Lekker kliederen dus.

8. DIY blokkendoos

Hiervoor moet je eerst zelf de handen uit mouwen steken. Maak van een schoenendoos een blokkendoos. Knip vormen uit de bovenkant zoals een ster en vierkant of vormpjes van voorwerpen die je hebt liggen. Versier de doos en zoek samen met de baby welke voorwerpen door de vormen kunnen.

LEES OOK: 8 tips zo zet je baby sneller de eerste stapjes

9. Hindernisbaan

Leg wat kussens, speelgoed en andere spullen in de kamer en bouw er een hindernisbaan van. Ook leuk zo’n kruiptunnel. Niet duur en te koop bij elke speelgoedwinkel. Samen verstoppertje spelen of door het parcours racen en dan de slappe lach.

10. Speel met zeepsop

Lekker samen in bad kliederen met schuim. Gooi flink wat babyzeep of babyshampoo (van het soort dat niet in de oogjes prik graag) in het water en zorg voor een mega schuimbad. Maak bijvoorbeeld een baardje bij je baby of laat het schuim om jullie oren vliegen.

11. Wormpjes en modder

Je hoeft niet naar buiten om lekker in de aarde te wroeten. Tja, dat vinden kinderen nou eenmaal leuk. Vul een bak met gemalen koffie en wat afgekoelde spaghetti. Tadaa, daar zijn je wormen in de aarde.

12. Warm en koud

Vul een bakje met ijsklontjes en een bakje met lauw water. Om er geen totale kliederboel van te maken, zijn bakken die niet makkelijk om te stoten zijn het handigst. Laat je kindje spelen met de inhoud. De verschillende temperaturen prikkelen z’n zintuigen en dat is dus hartstikke grappig voor die kleine.

LEES OOK: Bijzonder cadeau voor je kind: een tijdcaspule

13. Samen knutselen

Je baby kan beter knutselen dan jij misschien denkt. Laat je kind bijvoorbeeld stickers plakken op een reuzevel papier of lekker rommelen met vingerverf. Geeft wat troep maar geloof ons, het is het waard.

Volg ons op Facebook voor nog veel meer leuke tips voor jou als nieuwbakken ouder!

14. Slijm

Ook deze zit in de categorie: vies maar lekker. Meng een kopje water met een kwart kopje chia zaad. Laat dit in een plastic bakje een nacht opstijven in de koelkast. De volgende dag klop je het mengsel door elkaar en heb je een slijmige creatie waar je kind lekker in kan kneden.

15. Speel met rijst

Een rijstbak in plaats van een zandbak. Waarom niet? Het idee is simpel: vul een bak met rijst en doe er wat klein speelgoed van je baby in. Kind kan de was doen!

16. Vogelvoer

Vul de bodem van een grote bak waar je baby in kan zitten met vogelzaad. Laat de kleine hierin zitten en de structuur van de zaadjes ontdekken. Maak het spannender door met bekertjes het zaad uit de bak te scheppen en er weer in te strooien. Wel even opletten dat je kind niet vrolijk van het voer gaat zitten eten.

LEES OOK: 8 x onze favoriete webshops voor coole babykleding en hippe accessoires

17. Eetbare oogballen

Voor de baby’s die wel van wat horror houden. Maak samen oogballetjes. Maak van gelatine, water en een paar druppels kleurstof een mix en giet het in vormpjes waar onderin een rozijntje ligt. Even in de vriezer en die gekke oogjes zijn klaar.

Bron beeld: Fun at home with kids

18. Natte wattenschijfjes

Ook deze activiteit prikkelt de zintuigen. Maak wat wattenschijfjes nat en doe deze in een schaal. Het doet een beetje denken aan knijpballetjes dus laat je kind er lekker in knijpen en kneden.

19. Een doolhof

Maak een wirwar van draden wol in de kamer. Loop met je baby in je armen door het doolhof of bindt het wil laag vast zodat je baby eronderdoor over overheen kan klauteren. Wel bij blijven maar dat geldt uiteraard voor alle activiteiten.

20. Magische fles

Vul een frisdrankflesje met water, babyolie en verschillende kleuren voedingskleurstoffen. Lijm de dop er stevig op. Schud de fles voor je baby’s ogen en zie alle vrolijke space kleurtjes eens bewegen.

En als het zonnetje zich dan straks toch laat zien, is het tijd om samen op avontuur te gaan. Dit zijn de leukste uitjes die je straks samen met je baby kunt doen.

Bron hoofdbeeld: Fun at home with kids

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
20x originele dingen om binnen te doen met je baby
Sluiten