Zwanger 10 feb 2018 Melissa Eissens

De 20 wekenecho: wat het is en hoe het werkt

Wat is een 20 wekenecho precies en waar wordt er onderzoek naar gedaan? Wij leggen de algemene informatie even voor je uit.

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Dit kan tijdens je zwangerschap onderzocht worden met de 20 wekenecho.

Wat is de 20 wekenecho?

De 20 wekenecho is niet zomaar een echo, maar een medisch onderzoek. Het wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Een echo met 20 weken zwangerschap laat al veel zien van je baby. Je kunt je baby zien zwaaien en trappen met zijn benen. Vanaf de zijkant kun je zijn of haar profiel ook al duidelijk zien.

Waar wordt naar gekeken?

Het doel van de echo is om te onderzoeken of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Bijvoorbeeld een open rug of een open schedel. Ook wordt er uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen, of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

De echo brengt geen risico’s met zich mee voor moeder en kind.

Geslacht

Meestal zal er ook aan je gevraagd worden of je het geslacht al wilt weten. Wil je dat niet, dan zal er geprobeerd worden om dat zo goed mogelijk buiten beeld te laten.

LEES OOK: Dit is waarom ik spijt heb dat ik het geslacht van mijn baby al weet

Hoe betrouwbaar is het?

De 20 wekenecho is geen garantie voor een gezond kind. Er is kans dat een lichamelijke afwijking aanwezig is, maar dat deze niet wordt ontdekt.

De uitslag

Meestal krijg je direct te horen wat de uitslag van het onderzoek is. Wanneer de echoscopist iets afwijkende heeft gezien, kun je ervoor kiezen om een vervolgonderzoek te laten doen.

Is het verplicht?

Het is zeker niet verplicht. Je hebt helemaal zelf de keuze om er voor te kiezen, of om af te zien van de echo. De meeste ouders kiezen er wel voor. Maar er zijn ook goede argumenten om er niet voor te kiezen. De echoscopist kan bijvoorbeeld vermoeden dat er sprake is van een afwijking, maar er niet helemaal zeker van is. Hierdoor moet vervolgonderzoek plaatsvinden wat vaak voor veel onrust zorgt. Wel is het zo dat je de 20 wekenecho en het vervolgonderzoek op ieder moment kunt stoppen. Toch is het heel belangrijk om goed na te denken over deze keuze.

Wordt het vergoed?

De 20 wekenecho zit in het basispakket van je zorgverzekering en wordt dus vergoed. Dit geldt ook voor het uitgebreide gesprek die je vooraf voert met je verloskundige of gynaecoloog.

Keuze gemaakt?

Wanneer je het voorafgaande gesprek hebt gehad en hebt besloten dat je een 20 wekenecho wilt, dan maak je zelf een afspraak. Deze kun je maken bij een zorginstelling of zorgverlener bij je in de buurt die de echo uitvoert.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De 20 wekenecho: wat het is en hoe het werkt
Sluiten