Zwanger 4 jan 2019 Leanne Hansma

Say what?! Stiekem ben je al 2 weken ‘zwanger’ voordat je seks hebt gehad

Yes! Het is gelukt, je bent zwanger. Maar je geduld wordt op de proef gesteld, want het duurt nog even tot de kleine er is. Terwijl die 9 maanden voor de één veel te snel gaan, lijken 40 weken voor de ander véél te lang te duren.

Maar surprise: wist je dat je eigenlijk gemiddeld maar 38 weken zwanger bent? Die eerste twee krijg je gewoon cadeau van moeder natuur én de verloskundige.

Zwangerschapsduur

Een normale zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken of ook wel 9 maanden. Waarvan je dus ongeveer twee weken cadeau krijgt, omdat je vanaf de bevruchting nog maar zo’n 38 weken zwanger bent. Maar hoe zit dat dan eigenlijk? Want iedereen heeft het altijd maar over die ‘standaard’ zwangerschapsduur.

De bevruchting

De bevruchting is een bijzonder verhaal, want het zaadje ontmoet jouw eitje ongeveer twee weken na je ongesteldheid wanneer de eisprong is. Maar niet bij iedereen komt die op precies hetzelfde moment. En dan is er ook nog de kans dat het zaadje van le boyfriend bezig is met een zwem-3-daagse en pas daarna besluit jouw eitje te bevruchten. Het is dus lastig om te achterhalen wanneer de eisprong en de daad plaatsvonden.

Menstruatie

Daarom zit het zo: je zwangerschap wordt niet berekend vanaf het moment van de daad, a.k.a de bevruchting, maar aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie. Ze gaan uit van de feestweek omdat je je die meestal beter kunt herinneren dan de bewuste daad. En het is dus niet altijd duidelijk wanneer de bevruchting precies plaatsvond.

Hè? Door je zwangerschap kun je grotere voeten krijgen

Optelsom

Het moment dat de rode vlag uithangt tot aan het moment suprême duurt dus ongeveer twee weken. Tel daar dan 38 weken – de tijd dat je gemiddeld zwanger bent – bij op en zo kom je op 40 weken.

De berekening werkt het best wanneer je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Wil je zeker weten hoeveel weken je al zwanger bent (en hoeveel je er dus nog te gaan hebt)? Ga dan gewoon bij de verloskundige langs.

Wat vind jij van de zwangerschapsduur? Houd jij die 9 maanden makkelijk vol of vind je 40 weken écht te lang duren? Praat mee op het Mamaforum!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Say what?! Stiekem ben je al 2 weken ‘zwanger’ voordat je seks hebt gehad
Sluiten