Ga niet shoppen en 17 andere adviezen voor kersverse moeders

Omdat je als kersverse moeder wel wat advies kunt gebruiken geven wij graag het allerbeste baby advies. Opgesteld door viervoudig moeder Jitra. Dus als je er even doorheen zit of je weet je geen raad, pak dit artikel erbij en besef: voor je het weet ben je zelf die ervaringsdeskundige.

Toen ik mijn eerste baby kreeg was ik dolgelukkig. Niet op het moment dat ze haar met een vacuümpomp uit mijn lijf trokken maar vanaf de eerste seconde daarna zeker wel. Ik lag met een constante grijns op mijn gezicht verliefd naar haar te staren. Dat duurde ongeveer tot de kraamhulp na een dag of tien de deur achter zich dicht deed. Toen maakte de grijns plaats voor een wat paniekerige ‘ik weet niet wat ik moet doen’ blik. Want soms kon het kleine wezentje me aankijken alsof ik het allemaal wel wist. Ik was immers haar moeder. Maar wat wist ik nou?

Raadselachtig vs soepel

Inmiddels zijn we acht jaar en drie babies verder en durf ik te zeggen dat ik best veel ervaring heb. Ik weet heus niet alles maar over babies en over moeder zijn kan ik aardig meepraten. Mijn nieuwste en tevens laatste minimensje is nu ruim een half jaar en soms lach ik in mezelf als ik bedenk hoe soepel bepaalde dingen nu met baby vier gaan terwijl die bij baby één nog zo raadselachtig leken.

Daarom voor alle kersverse moeders 18 adviezen die fijn zijn om nu alvast te weten:

1. Voed je baby

Dat babies moeten eten is een gouden regel. En eigenlijk meteen ook de enige die echt belangrijk is. Er is dus voor jou in je verse moederrol maar een ding om te onthouden; stop met grote regelmaat eten in je baby. Punt. Al het andere is ondergeschikt aan dit advies.

2. Stop met mediteren en ga vouwen

In de eerste dagen ligt baby nog lief te wezen in een pakje waarin hij slaapt en ‘speelt’ maar al gauw ga je over op een dag- en nachtoutfitje. En reken er maar op dat beide outfitjes ondergespuugd, ondergepoept en ondergekwijld worden. De kans dat jij je outfit schoon houdt wordt ook met de dag kleiner dus je wasmachine draait overuren. Was vouwen is overigens een prima vervanging voor mediteren, je wordt er helemaal zen van.

3. Ga slapen!

Nee echt, zodra jouw mini-me zijn oogjes sluit stop je direct met alles waar je mee bezig was en ga je horizontaal. Ogen dicht, snaveltje toe en heel hard tukken. Je hebt het nodig. Niet alleen omdat je nachten nooit meer zoals vroeger zijn maar ook omdat je lichaam hard bezig is te herstellen van de marathon die je hebt gelopen. Geef jezelf het cadeau van voldoende rust en je plukt daar nog jaren de vruchten van!

4. Taalles

Leer de taal van je moederinstinct te verstaan. Wij moeders zijn uitgerust met een zesde zintuig. Een extra antenne die staat afgesteld op de baby. In het begin brengt die antenne misschien vooral veel ruis maar zodra je goed afgesteld staat is dit instinct jouw vertrouwen waard. Je voelt echt veel meer aan dan je zou denken. Volg je instinct altijd! Ook als het je zegt voor de zoveelste keer aan de bel bij de verloskundige of huisarts te gaan hangen, juist dan.

Ga niet shoppen! Als je het wel doet zul je thuiskomen en begrijpen waarom ik je dit advies geef

5. Ikke-ikke-ikke

Wel eens gevlogen? Dan weet je dat je als moeder in geval van nood eerst je eigen zuurstofmasker moet omdoen en daarna pas dat van je kind. Dat geldt in real life eigenlijk ook zo. Zorg ervoor dat het goed gaat met jezelf zodat je je baby optimaal kunt helpen zich te ontwikkelen. Trek echte kleren aan en doe een mascaraatje op je wimpers. Zeker in de eerste weken kan je dag voorbij zijn voor je überhaupt onder een douche hebt gestaan maar zet baby in de maxi cosi naast de douche en geef jezelf die vijf minuten. Je gaat jezelf dankbaar zijn!

6. Struisvogel

Er komen momenten dat je even je kop in het zand wilt steken. Heel diep in het koele, donkere, stille zand. Omdat je gek wordt van het geluid van de baby, omdat je gek wordt van nooit meer alleen en omdat je echt even weer helemaal van jezelf wilt zijn. Maak dus een afspraak met je partner dat je met regelmaat een ‘vrije’ dag organiseert. Op die dag zorg je heel hard voor jezelf en voor niemand anders.

7. Ga niet shoppen!

Doe het niet voordat de baby een half jaar oud is. Als je het wel doet zul je thuis komen en snappen waarom ik je dit advies geef.

8. Moe-moeder-moest

Niet alleen jij bent moe-der dan voorheen, ook je partner is een vermoeidere versie van zichzelf geworden. En daar zit je niet op te wachten. Sterker nog, je vindt dat hij minder recht op die vermoeidheid heeft dan jij. Maar het is geen wedstrijd! Jullie zijn allebei moe en hebben allebei behoefte aan een schouder. Heb dus begrip voor zijn vermoeidheid en steun elkaar. Wees duidelijk in waar jij behoefte aan hebt. Je bent een team!

9. Iedereen liegt!

Iedereen die zegt dat zijn baby al vanaf de eerste dag doorslaapt zit te liegen. Punt.

10. Ga babyzwemmen!

Een adviesje dat ik je pas na baby vier kan geven want bij de eerste drie heb ik dit niet gedaan. En daar heb ik spijt van. Want er is niets mooiers dan het contact dat je met je baby hebt als je samen in het water ligt. En er is een bonus aan deze tip want na een lesje babyzwemmen slaapt je baby als een… nou ja, als een baby dus.

11. Leg altijd een schone luier onder de vieze die je afdoet

Ze zeggen altijd dat jongetjes je verrassen op het moment dat je net die vieze luier weg trekt. In mijn geval zijn het altijd de meiden geweest die uit gevoel van vrijheid de boel lieten lopen zodra de luier afging. Het scheelt enorm veel wasgoed als je niet steeds de hoes van het aankleedkussen hoeft te vervangen.

12. Hou de baby dicht tegen je aan

Je kunt je baby niet verwennen. Investeer daarom in een goede draagzak of draagdoek en gebruik die optimaal. Je krijgt namelijk je vrijheid terug zonder dat je baby tekort komt. Ik heb er een met een heupband waardoor je geen last van je schouders en rug kunt krijgen. Het is mijn beste vriend geworden in al die jaren.
LEES OOK; je baby verwennen? Kan niet zegt de wetenschap.

13. Maak een doekje aan de speen

Als je je kind een speen geeft maak er dan een doekje aan. Niet voor de baby. Maar voor de nachtversie van jezelf. Die speen is in het donker met doekje een stuk makkelijker gevonden zodat jij weer snel terug in je bed kunt kruipen. Advies binnen dit advies: koop meerdere versies van zijn lievelingsspeen. En met meerder versies bedoel ik minimaal vijf.

14. Laat schoentjes lekker in de winkel staan.

Hoe lief, schattig, popperig en zoet ook, babies dragen geen schoentjes! Die minivoetjes hebben daar nog helemaal geen zin in en zijn er ook niet voor gemaakt. Koop liever een hele grote stapel leuke sokjes met elastiek. Daar word je net zo gelukkig van.

15. Snotzuigertje

Vies, heel vies. Het snot van je baby uit z’n neusje zuigen. Maar er zijn snotzuigertjes die dit voor je oplossen. Niet die knijpflesjes, koop een slangetje met zuigmondje. Dit zou bovenaan iedere mama verlanglijst moeten staan. Geloof. Me.

16. Oma

Corrigerend ondergoed is al lang niet meer alleen aan oma’s toebedeeld. Tegenwoordig vind je hip en zelfs mooi corrigerend ondergoed. Koop dit! Niet omdat ik vind dat je je zou moeten schamen voor je romiger lichaam maar omdat je houding per direct verandert wanneer je corrigerend ondergoed draagt en dat zorgt er echt voor dat je je sneller weer de oude voelt.

17. Maak rituelen

Niets zo leuk als rituelen en familietradities. Je hebt nu de eerste stapjes in je nieuwe leven met je eigen gezin gezet en nu kun je volop aan de tradities bouwen. En het leuke is; jouw gezin dus jij bepaalt! Lees binnenkort op Famme Baby welke tradities de moeite waard zijn om over te nemen.

18. Geniet

Ja hèhè, logisch zou je zeggen. Maar ik kan me genoeg momenten herinneren waarop ik vooral heel moe naar mijn baby keek terwijl ik me afvroeg hoe fijn het zou zijn als ze al wat ouder zou zijn. Het gaat snel. Mega snel! Dus bedenk bij ieder pittig moment dat je er echt nog eens naar terug zult verlangen.
LEES OOK: acht pittige momenten met je baby waar je ooit naar terug verlangt.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ga niet shoppen en 17 andere adviezen voor kersverse moeders
Sluiten