De baby 24 jun 2018 Marleen Staal

15 Manieren waarop moeders van over de hele wereld hun kind opvoeden

“Als ik later zelf kinderen heb, ga ik het anders doen.” Klinkt deze uitspraak je bekend in de oren? Elke ouder pakt het opvoeden anders aan en dat verschilt ook per cutuur en land. Zoals in Finland, daar hebben ze negen maanden ouderschapsverlof? Wacht even, we boeken een enkeltje…

Er is niet één juiste manier waarop jouw kind zal opgroeien tot een allesetende, stille zoete en keurig gemanierde koter. Net zoals elke baby anders, kun je gelukkig ook op heel andere manieren je kind opvoeden. Eén ding hebben al deze manieren gemeen: we willen allemaal het beste voor ons kind.

LEES OOK:Genderneutraal opvoeden: zo kun je het zelf toepassen

Van Afrika tot aan Amerika (bedankt K3), deze moeders vertellen hoe zij het doen.

Judith, uit Zweden

“In Zweden krijgen we 480 dagen ouderschapsverlof verdeeld over beide ouders en tot je kind acht jaar oud is, heb je het recht om 75% te werken van wat je normaal gewend was. Vaders zijn net zo betrokken als moeders en als je borstvoeding wilt geven, dan is dit helemaal normaal om dat en public te doen. Daarbij leren we hier in Zweden baby’s al vanaf 6 maanden vis te eten en kost het geen fortuin om je kind naar de dagopvang te brengen.”

Lili, uit India

“In India geloven we dat co-sleepen leidt tot een hechtere band met het kind en je als ouder zo meer genegenheid en geduld ontwikkelt. Daarbij is dit ook nog eens belangrijk voor de onderlinge band tussen de ouders.”

Sinna, uit Finland

“Na ons negen maanden ouderschapsverlof, krijgen we een toelage als je thuisblijft als ouder om voor het kind te zorgen. Ik ben een thuisblijfmoeder, met twee kinderen en ik ben zo dankbaar dat ik de eerste vijf jaar van hun leven met hun heb kunnen doorbrengen.”

Anne, uit Uganda

“Hier helpen de grootouders van de baby je met het in bad doen tijdens de eerste maanden. Dat is hun manier van de moeder welkom heten in het moederschap.”

LEES OOK:Hygge: zo pas je de Deense manier van opvoeden toe

Sarah, uit Pakistan

“De eerste veertig dagen brengt een nieuwe moeder bij haar ouders thuis door met de baby. Haar eigen moeder en familie helpt de nieuwe moeder met alles wat ze nodig heeft. Ook eet de moeder veel proteïnerijk eten zodat ze snel opknapt.”

Melissa, uit Canada

“In Canada gaan vrouwen 12 maanden met zwangerschapsverlof, maar dit kan ook verdeeld worden over beide ouders. Deze tijd heeft ervoor gezorgd dat ik een gezond slaappatroon kon ontwikkelen met mijn kind en dat de band met mijn kindje ook veel beter is. En door een belastingvoordeel als ouder, kunnen we elke maand geld opzij zetten voor de scholing van ons kind.”

Amalita, uit Argentinië

“Een dutje doen? Dat mogen kinderen zelf bepalen, zodra ze dit kunnen. En bedtijd is het pas als de klok 10 uur slaat.”

Sarah, uit Denemarken

“Veel mensen in Denemarken laten hun slapende kind in de kinderwagen buiten achter wanneer ze een winkel of een restaurant in gaan. Of ze laten hun baby in de wagen slapen in de tuin. Zolang ze de baby maar kunnen zien en in de gaten kunnen houden.”

Sasha, uit Rusland

“Rusissche baby’s doen hun dutjes buiten, zelfs in de winter (wel helemaal goed ingepakt natuurlijk). Een flinke dosis frisse lucht is goed voor ze. Ook geven we de baby al water wanneer hij of zij drie maanden is.”

LEES OOK:Gluren bij de buren: zo doen moeders wereldwijd het

Shohista, uit Oezbekistan

“Pasgeboren baby’s gaan de eerste 40 dagen de deur niet uit. Tijdens deze periode komt er ook geen bezoek en mochten nieuwsgierige familieleden dit wel willen doen, dan mag dit alleen als het nog licht buiten is.”

Xuan, uit Vietnam

In Vietnam nemen we de kinderen niet naar buiten tot ze drie maanden oud zijn. Nieuwe moeders wordt geadviseerd om zonlicht, de wind en zelfs de douche te vermijden. De eerste verjaardag van een kind is het belangrijkste. Dan bidden de ouders tot hun voorouders dat hun kindje blessed en gezond mag opgroeien.”

Elda, uit Mexico

“Oorbellen schieten is heel normaal en dit wordt gedaan door de dokter het moment dat de baby is geboren. Alleen als de ouders dat ook willen natuurlijk.”

Christina, uit Maleisië

“In Maleisië krijgen Chinese moeders twee maanden lang een hulp in huis. En er komen wat ouderwetse regels bij om de hoek kijken, zoals het niet wassen van je haar voor een maand en geen koud eten en drinken voor de nieuwe mama’s.”

Maiko, uit Japan

“Hier wordt de babynaam pas bepaald tijdens de eerste twee weken na de geboorte. Daarna wordt de naam op een stukje papier geschreven en onder een Shinta-altaar thuis gelegd.”

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Mother.ly

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
15 Manieren waarop moeders van over de hele wereld hun kind opvoeden
Sluiten