De papa 15 apr 2017 Redactie

13 x wat je als man beter niet tegen je pas bevallen vrouw zegt (als je geen hengst wil)

De emoties kunnen hoog oplopen vlak voor, tijdens en na de bevalling. De hormonen doen hun werk om jullie kind op de wereld te kunnen zetten, maar de bijwerkingen zijn op zijn zachtst gezegd niet mals. Bij deze een handleiding voor de man wat je maar beter niet moet zeggen tegen je pas bevallen vrouw.

Ze heeft namelijk net jullie baby op de wereld gezet en dat is per definitie een heldenklus. En ook al gaat het meestal goed, zonder kleerscheuren is het niet. En ja we hebben het er allemaal voor over, want baby jadajadajada. Hoe dan ook, de hormonen gieren door het lijf en dat zit ze dus echt niet te wachten op vragen, opmerkingen en uitspraken van partnerlief. Een gewaarschuwd man telt voor twee, dus bij deze vriend: zeg de volgende dingen niet. Zij blij, jij blij, iedereen blij.

1. Ik ben kapot!

Jouw vermoeidheid door alle spanningen kun je het liefst even laten voor wat ‘ie is. Onthoud: zij is nog altijd vermoeider. Je kent het scenario.

2. Yes! Mijn voetbalclub heeft de wedstrijd gewonnen

Bewaar alles over voetbal gewoon lekker even voor de voetbal WhatsApp groep met vrienden. De belangrijkste wedstrijd hebben jullie nu samen als kersverse ouders.

3. Ik ga even naar de kroeg om mijn maten het goede nieuws te vertellen.

Tenzij je nooit meer een mannenavond wilt hebben, kun je dit maar beter laten. Die WhatsApp groep van net? Stuur daar maar even de aankondiging in.

4. Ik barst van de honger. Ik haal een patatje oorlog, jij ook wat?

Wie weet heeft ze zelf ook trek, dan heb je een free pass. Maar alleen als ze het je dus min of meer al opdraagt. Anders wijk je liever geen moment van haar en jullie baby’s zijde.

LEES OOK: Handleiding voor vaders in spe: de 5 fases van de geboorte

5. Wow ik heb nog nooit zoveel bloed gezien!

Ze gaat naar je snauwen als je dit zegt. Geloof me.

6. Kwam onze zoon/dochter nou echt dáár uit?!

De verbazing is logisch. Maar dit is zo’n gevalletje categorie ‘Schat, lijkt mijn kont dik in deze broek?’ dan werk je ook liever niet haar onzekerheid in de hand. Nu ook niet doen dus.

7. Ik weet hoeveel pijn je hebt

Meeleven is leuk, maar dan moet je het wel echt kunnen beleven. Feit is dat mannen dit nooit echt zullen weten. Dus deze dooddoener kan de prullenbak in.

8. Nou, zo’n ziekenhuisbed ligt bar slecht

She knows. Zorg er maar voor dat jullie bed thuis straks extra lekker ligt.

LEES OOK: 4 onmisbare tips voor als je vrouw gaat bevallen

9. Schat, ik voel me niet zo lekker

Gelukkig zijn er meerdere dokters in de zaal.

10. Er komt melk uit je borsten

Serieus gast, dit weet je allang! Als je alle zwangerschapsboekjes niet hebt meegelezen, heb je op z’n minst biologie gevolgd op de middelbare school. Ssst.

11. Mam staat op de gang, ze wil even komen kijken

Je vrouw ziet er hoogst waarschijnlijk niet zo flawless uit als wanneer jullie normaal langs gaan bij je ouders. Laat haar eerst maar bijkomen van de bevalling. Jij zou ook niet vol zweet, tranen en vermoeidheid anderen te woord willen staan toch?

12. Welke naam hadden we ook alweer afgesproken?

Pro tip: schrijf het op of begin er niet over op het moment suprême. Door de hectiek en zenuwen kun je best wat vergeten. Alleen ligt de namendiscussie al mijlenver achter jullie.

13. Ik heb zin in seks

Zij voorlopig nog niet. Deal with it.

Nu weet je dus haarfijn wat je allemaal niet mag zeggen. Maar ben je benieuwd hoe dat bevallen nou voelt? In dit filmpje gaat een andere man je al voor, hij ervaart hoe het is.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
13 x wat je als man beter niet tegen je pas bevallen vrouw zegt (als je geen hengst wil)
Sluiten