De mama 14 okt 2017 Soraya Vogelaar

12 uitspraken die ouders van een enig kind niet willen horen

‘En, wanneer komt de tweede baby?’ Als ouders van een enig kind vliegt die vraag je ongetwijfeld vaak genoeg om de oren. Deze en nog elf andere opmerkingen die je als ouders van een enig kind niet wil horen, op een rijtje.

Dus als je voor de zoveelste keer de vraag krijgt wanneer er gezinsuitbreiding komt, schuif je vriendelijk dit lijstje onder hun neus.

1. Willen jullie niet nog een kind?

Een tweede kind krijgen is niet zomaar iets dat in een oogwenk gebeurt. De omstandigheden kunnen bij elk gezin anders zijn. Misschien is dit wel een hele pijnlijke vraag omdat het bijvoorbeeld niet kan door vruchtbaarheidsproblemen. Het is al een geschenk dat de eerste er is.

2. Hij of zij wil later vast ook een broertje of zusje

Jij hebt ook je eigen glazen bol en daarmee voorspel je dat het geen probleem zal zijn. Natuurlijk kan het zomaar zo zijn dat je kind over een paar jaar vraagt om een broertje of zusje. Maar er zijn ook tal van redenen waarom je er als gezin niet voor bent. Het kan bijvoorbeeld niet door medische redenen of jij en je partner vinden het perfect zo met z’n drietjes.

3. De kleine verveelt zich vast. Voelt ‘ie zich zo niet eenzaam?

Een enig kind eenzaam? Dat hoeft echt niet zo te zijn. Hij of zij heeft ouders, familie en vriendjes waar ‘ie later mee kan spelen. Trouwens wie zegt dat een kind met broertjes en zusjes niet ook gewoon eenzaam kan zijn of zich kan vervelen?

LEES OOK: Die eeuwige vraag: ‘En, wanneer komt er gezinsuitbreiding?’

4. Je verandert heus wel van gedachte

Nee, dat denk ik niet. En al is dat wel zo, dan is het niet aan een ander om te pushen of te bepalen dat het zal gebeuren. Daarnaast gaat diegene ervan uit dat het altijd een keuze is, soms beslist het lot ook gewoon anders.

5. Wat als hem iets overkomt?

Wow, worst case scenario. Naast dat het totaal niet netjes is om te zeggen, kan het enorm kwetsen en onnodig bang maken. Kinderen zijn niet inwisselbaar, ze zijn uniek. Als je nog een kind mag krijgen is dit toch zeker niet een reservespeler?!

6. Het is zeker een stuk makkelijker om maar één kind op te voeden?

Ja natuurlijk, jij brengt je dagen wel lekker op de bank door met de nieuwste Netflix series. Even zonder gekheid: bij een enig kind horen dezelfde taken als wanneer je twee, vier of vijf kinderen hebt. Luiers verschonen, voeden en het huis schoonmaken zijn maar een paar dingen in het takenpakket die er ook dan bijhoren.

LEES OOK: Hygge: zo pas je de Deense manier van opvoeden toe

7. Wil je niet proberen om dit keer een jongen/meisje te krijgen?

Want het gezin is pas compleet als je er van elk geslacht één hebt natuurlijk. Net flippo’s verzamelen.

8. Ik haatte het echt om enig kind te zijn

En daar volgt dan een hele vloed aan persoonlijke verhalen en onverwerkte jeugdherinneringen. Nope, houd die maar voor jezelf.

9. Vind je jezelf niet een beetje egoïstisch?

Omdat je geen tweede kind wilt? Als het goed is zijn vaders en moeders per definitie niet egoïstisch. Je zet je kind op de eerste plaats door voor hem of haar te zorgen en alle liefde te geven. Zou het niet veel egoïstischer zijn om tegen je eigen wil in tóch voor een tweede kind te gaan?

LEES OOK: 11x dingen waar je ineens anders over gaat denken als je moeder bent

10. Zo wordt de baby later verwend en egoistisch

Ja, het zogenaamde enig kind syndroom. Maar maken niet alle ouders zich zorgen dat hun kind te verwend of egoïstisch wordt? Daar houden we in de opvoeding rekening mee. Je zult hem of haar heus wel eerlijk leren delen.

11. En hoe gaat dat dan als jij er straks niet meer bent?

Nog zo’n worst case scenario als bij punt 5. Natuurlijk komt er ooit op een dag het moment dat je er niet meer bent. Maar om nu geconfronteerd te worden met een vraag die de pijn en het verdriet bij je aanwakkert is vreselijk. Of er nou broertjes en zusjes zijn of niet, die pijn zal er zijn. Je kan niet meer dan hopen dat er tegen die tijd genoeg geliefden om je kind heen zijn om hem of haar te steunen. Dat hoeven echt niet alleen broers en zussen te zijn.

12. Je baby is zo schattig! Dat kan er echt niet bij maar eentje blijven hoor!

Toegegeven, het is een leuk compliment. Boven is het ook ontzettend waar jouw baby is de mooiste, liefste en leukste van de hele wereld. Maar zijn of haar schattigheids-factor zou toch niet de reden moeten zijn om voor een tweede te gaan? Dat bepaal je als ouders nog altijd zelf.

Soms moet je je hart luchten: 11 dingen die kersverse moeders willen zeggen tegen vriendinnen zonder kind.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
12 uitspraken die ouders van een enig kind niet willen horen
Sluiten