De papa 9 jul 2018 Redactie

Mannen opgelet! 12 dingen die je als aanstaande vader moet weten

Natuurlijk ben je helemaal dolblij wanneer je vriendin de positieve zwangerschapstest onder je neus duwt. Jihaa! Het is gelukt. Je hebt raak geschoten. Je wordt papa! Op de volgende twaalf dingen kun je vanaf nu gaan letten als aanstaande vader.

Oké mannen, schrijven we mee?

1. Jullie baby komt niet uit de lucht vallen

Jij hebt in eerste instantie je ‘bijdrage’ geleverd en dan is het een kwestie van afwachten tot de bevalling. Nee! Dat is fout nummer één. Je gaat niet afwachten. Je gaat meeleven met je geliefde. Zij draagt negen maanden lang jullie wonder en dat gaat niet zonder slag of stoot. Hormonen gieren door haar lijf, haar lichaam verandert en ze krijgt te maken met allerlei kwaaltjes. Toon dus alsjeblieft wat begrip. Leg haar extra in de watten. Verzorg haar. Bescherm haar. Verwen haar. Je lief zal je alleen maar dankbaar zijn (al laat ze dat misschien niet altijd merken). Just saying.

2. Jullie baby is niet de eerste ooit

Misschien zie je wel op tegen de bevalling. Denk je dat de baby er niet uitkomt, dat het moeilijk zal worden en dat jouw bijdrage niet optimaal zal zijn. Wat je ook denkt: de baby komt eruit. Hoe dan ook. Om maar eens een veelgebruikte quote uit ‘de verloskundigenpraktijk’ aan te halen: ‘er is er nog nooit eentje blijven zitten.’ En dat is waar. Jullie bevalling is niet de allereerste ooit en zal ook niet de laatste zijn.

3. Baby’s zijn rare wezens, waar je wellicht niet zo veel mee hebt

In eerste instantie denk je misschien dat je niet zoveel hebt met baby’s. Je hebt hem of haar niet negen maanden in je buik gedragen en daardoor moet die band ook nog groeien. Er zijn vaders die daarom vooral de babytijd ‘uitzitten’ en die helemaal happy zijn bij de eerste tekenen van contact met hun kind. Dat gevoel is natuurlijk ook geweldig, maar weet je wat: je hebt veel meer zachtheid en liefde in je dan je denkt. Give it a try.

4. Zij denkt in het begin dat jij het niet (alleen) kunt

Ja, wen er maar aan. Bijna alle pas bevallen moeders denken in de eerste periode dat de kersverse vader nog niet zo goed is in het aandoen van de luier. In het in bad doen van de baby. In het aankleden van de baby. Het inplannen van de flesjes… Noem maar op. Dus gaat je vrouw een keer alleen de deur uit, dan heeft ze waarschijnlijk een lijstje klaarliggen met wat je allemaal wanneer moet doen én hoe je dat dan doet. Heeft ze dat niet? Dan belt ze je waarschijnlijk een paar keer om te checken of het allemaal goed gaat. Doet ze dit allebei niet? Dan heb je gewoon ongelofelijke mazzel (en nu maar hopen dat je in dat geval wel weet wat je moet doen!).

LEES OOK: 10 mannen vertellen wat het meest veranderde nadat ze een kind kregen

5. Ze is blij met je eindeloze geduld

Je bent echt onmisbaar voor haar en de baby. Huh? Ja. Want ook al doet zij alsof ze alles beter weet, ze is blij dat jij doorgaans veel meer geduld op kan brengen dan zijzelf, wanneer alles anders loopt dan bedacht. Bereid je daar trouwens ook vast op voor: met een baby verloopt ongeveer álles anders dan vooraf bedacht. Gelukkig ben jij dan die rots in de branding waar ze op kan steunen. Held!

6. Verlies die relaxte houding van je niet

Weet je, zodra jullie een kind krijgen, staat iedereen ineens met allerlei tegenstrijdige adviezen klaar. Je (schoon)moeder, het consultatiebureau, je (schoon)zus, je tante, de buurvrouw. De tips vliegen jullie om de oren. En een zwangere (of pas bevallen) vrouw kan daar met al die bijbehorende hormonen misschien niet zo goed tegen. ‘Wat. Moeten. We. Nu. Doen?’ Jij trekt je daar helemaal niets van aan en denkt gewoon: het is ons kind, wat heeft hij of zij nodig? En zegt hoe jullie het gaan doen.

7. Jullie zullen wat vaker familiebezoek krijgen

Straks als die kleine er is, zal je schoonmoeder veel vaker op de stoep staan. De rest van de familie waarschijnlijk ook. Als je geen familiemens bent, dan word je het alsnog als je eenmaal kinderen hebt. Of eh… nou ja, wapen je maar vast.

8. Die zwangerschapshormonen zijn niet meteen na negen maanden foetsie

Een zwangerschap duurt gemiddeld zo’n negen maanden. Maar ontzwangeren, weet je hoeveel tijd dat kost? Nog eens negen maanden! Dus als jij denkt: waarom doet ze nou nog zo hysterisch? Waarom reageert ze zo overdreven? Hoezo doet ze zo onredelijk? Als je denkt dat zij die zwangerschapshormonen nu niet meer de schuld kan geven. Think again. Het zijn nog steeds diezelfde hormonen! Helaas.

9. Geef je mening!

Het is fijn als jij ook jouw input geeft over alle zaken rondom de baby. De inrichting van de babykamer, het vinden van een verloskundige, het wel of niet op zwangerschapsyoga gaan en natuurlijk de opvoeding. Jouw visie is meer dan gewenst en net zo belangrijk.

LEES OOK: Moeder deelt: 5 redenen waarom ik meer van mijn man houd nu we een kind hebben

10. Houd je mobieltje altijd bij je

Dat kan haast niet lastig zijn toch? Vanaf het moment dat jullie eenmaal een baby hebben, mag je het niet in je hoofd halen je telefoon langer dan een kwartier niet te bekijken. Laat staan dat je hem uit het oog verliest. We zeggen dit niet alleen met het oog op noodgevallen – hoewel die natuurlijk ook belangrijk zijn – maar het geldt met name voor alle babyfoto’s en -filmpjes die erop binnendruppelen. Elke tien minuten.

11. Slaaptekort zuigt

Slaaptekort sucks. Hier is gewoon met geen mogelijkheid iets leuks over te zeggen. Het maakt je prikkelbaar en humeurig. En dan blijkt ook nog eens dat je er meer last van kunt hebben dan je vrouw. Weet je, dat jij geen borstvoeding geeft, wil natuurlijk niet zeggen dat je zomaar door alles heen mag slapen. Ideaal zou zijn als jij ‘s nachts ook opstaat, de baby aan je vrouw geeft zodat zij hem of haar de borst (of fles) kan geven en dat jij daarna de luier van jullie mopje verschoont.

 12. Je mag heus nog wel de kroeg in

Natuurlijk! Het feit dat jullie net een kind hebben gekregen, wil niet zeggen dat je nergens meer naartoe mag/kan zonder je gezin. Gewoon lekker met je vrienden naar de kroeg. Maar… denk er dan wel aan dat je moeder en kind volledig tevreden en van alle gemakken voorzien achterlaat op de bank. Eerder kun je natuurlijk niet weg.

Dit artikel is geschreven door Thea Tijssen.

Een zwangerschaps fotoshoot met de vader in de hoofdrol… dat zien we niet vaak, maar grappig is het zeker!

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan op Facebook, zo blijf je op de hoogte!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Mannen opgelet! 12 dingen die je als aanstaande vader moet weten
Sluiten