De papa 20 jul 2017 Soraya Vogelaar

11x uitspraken die papa’s niet meer willen horen

Soms schuilen er toch nog wat vooroordelen over papa’s die zorgen voor een baby. Terwijl hun rol minstens zo belangrijk is. Ze zijn net zo goed bezig met het ouderschap als de mama, gelijkheid anyone? Al is het nog zo goed bedoeld, de volgende uitspraken willen de meeste papa’s dan ook liever niet horen.

1. Oh, heb jij dienst/is het jouw beurt om voor de baby te zorgen vandaag?

Er bestaat niet zoiets als ‘zijn beurt’, het is echt geen dienstregeling. Het ouderschap is gewoon een fulltime job net zo goed als dit het voor een moeder is.

2. Ben jij vanavond de oppas?

Je bent alleen de oppas als je tijdelijk even zorgt voor het kind van een ander. Als de ouders een date hebben of moeten werken bijvoorbeeld. Oppas zijn voor je eigen kind? Dat bestaat niet, dat heet gewoon papa (of mama) zijn.

3. Je offert je even op voor het team zeker?

Waarom wordt het als een opoffering gezien wanneer een vader tijd doorbrengt met zijn kinderen? Bovendien, wie zegt dat hij het als een opoffering of last ziet?

4. Wat goed dat je de moeder even een break geeft

Het is waarschijnlijk als een compliment bedoeld omdat de papa zo goed bezig is. Maar men gaat er wel van uit dat mama de primaire taak van zorgen voor het kind op zich neemt. Wie weet is de vader wel een latte papa. Wordt er dan ook automatisch gezegd dat een moeder die voor haar baby zorgt de papa een break geeft?

LEES OOK: Vader gaat viral met deze best wel briljante borstvoeding-hack

5. Laten we hopen dat het huis nog heel is wanneer mama terugkomt!

Ehh het huis fikt heus niet meteen af omdat papa de touwtjes in handen heeft. Niet heel netjes om daar vanuit te gaan. Wie weet loopt het hele huishouden juist een stuk soepeler, of is het exact hetzelfde of misschien iets minder. Maar who cares? Zolang het gezin maar gelukkig is.

6. Oh, volgens mij heeft papa jou vandaag aangekleed!

Omdat er een knoopje loszit, de sokjes niet matchen of de kleurencombinaties een klein beetje vloeken. Kan net zo goed door een haastige mama gedaan zijn, toch? En maakt het echt zo erg uit dat het gezegd moet worden? Wat ons betreft niet.

7. Jij hebt hem goed afgericht zeg!

Dit wordt meestal in bijzijn van de man tegen de vrouw gezegd. Soms wat stiekem en fluisterend, de dapperen zeggen het gewoon recht voor z’n raap. Kom op hij is toch niet een puppy. Omdat hij zijn rol als vader perfect vervult en het huishouden op orde houdt, wil nog niet zeggen dat de vrouw hem dat geleerd heeft. Het kan ook gewoon iets eigens zijn wat hij altijd al in zich had.

8. Wow hij kan echt goed luiers verschonen

Natuurlijk kan je dat. Waarom zou je het niet kunnen. Het is een koud kunstje en misschien moet je het even doorkrijgen als kersverse papa, maar dat geldt net zo goed voor mama.

LEES OOK: 6x zo kun je als vader een band opbouwen met je baby

9. Je hebt echt geluk dat hij zoveel mee helpt

Ja je vrouw of vriendin mag in d’r handjes knijpen. Maar eigenlijk is het toch heel logisch dat je meehelpt. Het zou gek moeten zijn als het niet gebeurt.

10. Zet gewoon wat voetbal aan op TV, of iets anders mannelijks

Papa’s kunnen ook prima tijd doorbrengen met hun baby zonder dat er per se iets van een mannelijke hobby bij om de hoek komt kijken.

11. Refereren naar/ altijd vergelijken met een vrouw/vriendin

Het kan zomaar zo zijn dat er om wat voor reden dan ook geen moeder in het spel is. Allerlei vergelijkingen met de moeder kunnen dan pijnlijk zijn. Het kan natuurlijk dat de baby twee papa’s heeft of een single vader. De mogelijkheden zijn eindeloos en dan vergelijkingen trekken met al dan niet aanwezige vrouwelijke wederhelft is niet nodig.

Onderzoek bewijst: zo ontzettend belangrijk is de aandacht die vaders aan hun baby geven.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Scary Mommy

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
11x uitspraken die papa’s niet meer willen horen
Sluiten