Feit of fabel? 11 zwangerschapsmythes ontrafeld

Ananas eten om de bevalling op te wekken, de vorm van je buik die verraad of het een jongetje of een meisje wordt, sommige dingen die je te horen krijgt als je zwanger bent, zijn hilarisch. Of zijn ze stiekem toch waar?

Readers Digest onderzocht 11 bekende zwangerschapsfabels. Of zijn het toch feiten?

1. Je mag niet sporten tijdens je zwangerschap

Onzin. Je kunt gewoon je oefeningen blijven doen, zolang je maar naar je lichaam luistert. Het is juist goed om fit te blijven. Dit kan door dagelijks te wandelen, maar je mag ook gewoon naar de fitness blijven gaan of zelfs hardlopen. Vermijd wel activiteiten waarbij je risico loopt om te vallen.

LEES OOK: Sporten tijdens de zwangerschap: wat mag wel, wat niet?

2. Ochtendmisselijkheid komt alleen ‘s morgens voor

Helaas is deze stelling niet waar. Wat ochtendmisselijkheid wordt genoemd is het gevolg van een hormoonexplosie in je lichaam. De misselijkheidspiek verschilt ontzettend per persoon, de één heeft ‘m na het opstaan, de ander vlak voor het avondeten. Oftewel: als je zwanger bent, kan je op elk moment van de dag misselijk zijn. Of helemaal nooit. Een kwestie van geluk of pech hebben.

3. Maagzuur betekent een harige baby

Het schijnt zo te zijn dat er inderdaad een lichte correlatie is tussen het aantal maagzuuraanvallen en de hoeveelheid haar waarmee baby’s werden geboren, maar echt wetenschappelijk bewezen is het niet. Het is dus niet gezegd dat je per se een baby met een volle coupe krijgt als je veel last hebt van maagzuur tijdens je zwangerschap, maar koop voor de zekerheid wat extra babyshampoo als je Rennies gaat halen.

4. Misselijkheid zegt iets over het geslacht van je baby

Er wordt soms gezegd dat vrouwen die een zoon verwachten minder misselijkheid ervaren dan vrouwen die in verwachting zijn van een meisje. Hoewel het hormoon dat de misselijkheid veroorzaakt (hCG) vaak in hogere mate wordt gevonden bij meisjesmoeders, hoeft dat niet direct te betekenen dat je daadwerkelijk een dochter krijgt. Ook vrouwen die een jongen krijgen zijn soms misselijk. Onzin dus.

5. Je mag geen koffie drinken als je zwanger bent

Denk je nu: please, laat dit een fabel zijn? Lucky you, je mag gewoon koffie drinken als je zwanger bent. Dat wil zeggen 1 kop per dag volgens het Voedingscentrum. Koffie zorgt voor een hogere hartslag en vochtafdrijving, wat schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Dit geldt trouwens ook voor cola en andere cafeïne-houdende drankjes.

6. Een klein beetje alcohol kan echt geen kwaad

Natuurlijk gaat het niet meteen mis met je baby als je een slokje wijn drinkt, maar waarom zou je het risico nemen dat je baby er wel schade aan overhoudt? Een laag geboortegewicht, vroeggeboorte of zelfs foetaal alcohol syndroom; je moet er toch niet aan denken? Gewoon even 9 maanden niet dus is het devies. Goed voor je baby en ook voor jou. En smaakt het extra lekker als je straks weer een glas kan inschenken.

7. Brede heupen zijn gunstig voor de bevalling

Helaas, voor de vrouwen die dachten er voordeel van te hebben: je heupmaat maakt de bevalling niet per se makkelijker. Wat er wél invloed op heeft, is de breedte van je bekken. Maar dat staat los van je heupen.

8. Je armen boven je hoofd tillen is slecht voor je baby

Veel vrouwen dat het kwaad kan. De navelstreng zou de baby als het ware wurgen als je je armen boven je hoofd houdt. Dat is absoluut niet waar, armbewegingen hebben geen effect op je ongeboren baby, omdat je armen in geen enkel opzicht verbonden zijn met de navelstreng.

9. Als je zwanger bent, moet je extra veel eten

‘Eten voor twee’ is nergens voor nodig. Je baby groeit prima op jouw normale, gezonde eetpatroon. Gemiddeld kom je tien à vijftien kilo aan tijdens je zwangerschap. Alles wat je meer eet dan je nodig hebt, kom je extra aan. Gevolg: kilo’s die er niet zomaar afgaan na je bevalling. Ook kan je baby er te zwaar door worden, waardoor ‘ie in zijn latere leven weer een verhoogde kans heeft op overgewicht.

LEES OOK: Wat je wél en vooral ook niet moet eten als je zwanger bent

10. De vorm van je buik verklapt of je een jongen of een meisje krijgt

‘Je hebt een puntbuik, dat móet wel een jongen worden.’ Of: ‘Jouw buik is zo breed, dat wordt een meisje.’ Herkenbaar? Vast wel. Waarheid? Nee. De vorm van je buik wordt enkel bepaald door je lichaamsbouw en spieren. Lekker blijven gokken dus mensen. Altijd 50% kans dat je goed zit.

11. Je mag geen katten aaien

Geen paniek. Aaien en knuffelen met Felix mag gewoon, hoor als je zwanger bent. Wat wel wordt afgeraden, is de kattenbak verschonen. Katten kunnen toxoplasmose verspreiden via hun uitwerpselen. Als jij tijdens of vlak voor je zwangerschap toxoplasmose oploopt, kan je de infectie via de placenta doorgeven aan je baby. Dit kan zorgen voor afwijkingen aan het zenuwstelsel zoals een waterhoofd of oogafwijkingen. Ook kan een besmetting leiden tot spontane abortus of vroeggeboorte. Pas daarom ook op met vers fruit en groente uit een moestuin. Die moeten extra goed gewassen, geschild en goed gekookt worden vanwege het risico dat katten vaak hun behoefte doen in de tuin. Overigens hebben de meeste kattenliefhebbers al een keer toxoplasmose opgelopen zonder het zelf te weten en zijn ze daardoor resistent geworden. Maar laat voor de zekerheid, je liefje toch de kattenbak maar even verschonen. Vind je vast niet erg.

Feit of fabel? Het geslacht van je toekomstige kind bepalen door het moment waarop je vrijt en het standje waarin je ‘het’ doet. Volgens deze arts kan het.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Feit of fabel? 11 zwangerschapsmythes ontrafeld
Sluiten