Zwanger 12 mei 2017 Susan Dalstra

11 rare dingen die mensen opeens doen of zeggen als je zwanger bent

Te pas en te onpas over je buik aaien, horrorverhalen over zwangerschappen met je delen, alles wijten aan je hormonen: sommige mensen gaan best raar doen in de buurt van een zwangere vrouw. 

Er zijn mensen die zich zodra er een zwangere vrouw in hun midden bevindt compleet anders gedragen. Iedereen heeft wel zo’n tikje onhandige collega die zich geen houding weten te geven ten opzichte van jouw bolle buik en het bestaan ervan daarom maar negen maanden lang negeert. Maar daarentegen zijn er ook types die je zwangerschap beschouwen als een vrijbrief om te pas en te onpas over je buik te aaien en er kirrende geluidjes tegen te produceren – alsof er geen mens meer aan die buik vastzit.

LEES OOK: De bijzondere dingen te je te horen krijgt als je zwanger bent van een tweeling (of meer)

Een zwangere vrouw kan nogal rare dingen in een mens naar boven halen. Dit komt je vast bekend voor:

1. Aan je buik zitten

De meest voor de hand liggende, maar ook de meest voorkomende: mensen die denken dat je zwangerschap betekent dat het oké is om ongevraagd je buik te betasten. Van je familie en vrienden kan je het hebben, maar collega’s of zelfs voorbijgangers die onaangekondigd over je bolle toeter wrijven, mogen best even dimmen.

2. Het feit dat je zwanger bent totaal negeren

Daarentegen heb je ook types die een zwangere vrouw beschouwen als een exotische diersoort en er liefst zo ver mogelijk bij uit de buurt blijven. Of je zwangerschap maandenlang negeren omdat ze geen idee hebben wat ze tegen je moeten zeggen. Al is het stiekem ook wel weer fijn om het er niet de hele tijd over te hebben.

3. Mensen die ‘Zóóó ieder moment zeker nu hè?’ roepen

Terwijl je nog drie volle maanden te gaan hebt.

4. Goedbedoelde opmerkingen die ronduit grove beledigingen zijn

‘Jeetje, je bent enorm! Weet je zeker dat je geen tweeling krijgt?’ of: ‘Zorg je wel dat je voldoende slaapt?’. Het is allemaal lief bedoeld, maar precies niet wat je wil horen als je al doodop en over-emotioneel bent.

5. Horrorverhalen van andermans bevallingen

Iedereen heeft wel een vriendin/buurvrouw/achternicht die een bevalling doormaakte die eindeloos lang duurde en bijna haar leven kostte. Je bent al zenuwachtig genoeg voor je eigen bevalling, dus het laatste waar je behoefte aan hebt zijn de geuren en kleuren van zo’n bevalling from hell.

6. Mensen die je ‘geheim’ weggeven

Als je net zwanger bent, wil je dat misschien nog niet met de hele wereld delen. Zal je zien dat er altijd wel zo’n ongevoelige draak is die tijdens een etentje luidop door het hele restaurant vraagt ‘of je soms zwanger bent?’ wanneer je een glas wijn afslaat. Shut up!

7. Aan de lopende band informeren naar je cravings

Op de een of andere manier denken heel veel mensen dat alle zwangere vrouwen dromen van augurken met slagroom, middenin de nacht een pot Nutella leeg lepelen of ontbijten met macaroni met ham en kaas. Natuurlijk zijn er genoeg zwangeren met opmerkelijke cravings, maar niet iedere vrouw heeft die. En als je die wel hebt, wordt het gewoon stomvervelend om dat tot in den treure te delen.

8. Ongevraagd advies

Van je moeder en je vriendinnen kan je het hebben, maar wanneer iemand voor de zoveelste keer vertelt dat je moet slapen wanneer de baby slaapt, welke vitamines je moet slikken en hoe je de weeën opwekt, wordt het gewoon een beetje vervelend. Bovendien: mag je het even lekker zelf ondervinden?

9. Mensen die je behandelen alsof je gehandicapt bent

Je wordt niet meer meegevraagd naar borrels omdat je vrienden er vanuit gaan dat je moe bent en toch niet mag drinken. En ook al lig je inderdaad liever op de bank in je Onesie, niet meer uitgenodigd worden voelt alsof je niet meer meetelt. Bovendien: je bent zwanger, het is niet dat je twee benen en twee armen mist en dus niet meer in staat bent aan welke sociale activiteit dan ook mee te doen.

10. Commentaar geven op de naam die je hebt bedacht

De naam van je kind is zoiets waar ie-de-reen een mening over heeft. En sommige mensen voelen ook de urgente behoefte om die mening met je te delen. Tip: ga niet van tevoren iedereen een lijstje met opties voorleggen, want dan word je gek. Volg je gevoel en ga voor de naam die jij en je partner het mooist vinden.

11. Alles wijten aan je hormonen

Zwanger zijn betekent niet (per se) dat je een door hormonen gestuurd monster bent. Niets zo irritant als mensen die alles wat je zegt en doet met een korrel zout nemen omdat ze er vanuit gaan dat het de hormonen zijn die praten, niet jij.

Net zwanger? Deze 16 tweets vind je dan vast heel herkenbaar.

Nog meer  inspirerende artikelen lezen? Like ons op Facebook!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
11 rare dingen die mensen opeens doen of zeggen als je zwanger bent
Sluiten