Susan Dalstra
Susan Dalstra De mama 12 sep 2017

Deze 10 zwangerschapsmythes kunnen rechtstreeks naar het rijk der fabelen

Omdat een zwangerschap zo’n onvoorspelbaar ding is, laten mensen er maar al te graag de gekste theorieën op je los. Groei je in de breedte? Dan krijg je een meisje.Had je moeder een makkelijke bevalling? Dan krijg jij die ook. 

Helaas: we willen je ook graag wat meer grip geven, maar veruit de meeste van deze mythes zijn volledig uit de lucht gegrepen en kun je eigenlijk meteen vergeten.

1. Je wordt minder mooi als je een meisje verwacht

De theorie hierachter is dat een meisje alle schoonheid van haar moeder steelt. Onzin, natuurlijk. Er zijn genoeg vrouwen die een dochter verwachten en de hele zwangerschap lang een gave huid en stralende lokken hebben. Net als dat er vrouwen zijn die een jongetje verwachten negen maanden lang zwangerschapsacne en uitvallend haar hebben.

2. Snel opeenvolgende zwangerschappen en geboortes zijn makkelijker

Toegegeven; de kans is groot dat de twee bevalling een stuk soepeler verloopt dan de tweede. Maar er is geen enkele garantie. Het kan maar zo zijn dat kind nummer één binnen 12 uur ter wereld komt terwijl de tweede er gerust een paar dagen voor uittrekt.

3. Olies en crèmes voorkomen striae

Je kan smeren wat je wil, maar als je genen niet meewerken, heb je gewoon domme pech. Er zijn vrouwen die het gewicht aankomen van een gemiddeld kind in groep 4 en geen streepje striae krijgen en er zijn vrouwen die het minimale aankomen en onder de tijgerstrepen zitten.

4. Grote borsten = makkelijke borstvoeding

Deze mythe slaat op zich wel ergens op; grotere borsten zijn vaak een indicatie van een goede toekomstige melktoevoer. Maar nogmaals: niet altijd. Er zijn vrouwen met een bescheiden A-cup die prima vier tot vijf hongerige baby’s tegelijkertijd kunnen voeden. Net als dat er eindeloos vrouwen zijn met een royale boezem die het maar niet lukt borstvoeding te geven.

LEES OOK: Déze smaak Ben & Jerry’s-ijs zou borstvoeding een boost geven

5. Je kan eten voor twee

Ja, wij voelen ons ook enorm belazerd, maar dit is dus niet waar. Eigenlijk heb je maar 300 calorieën extra per dag nodig als je zwanger bent. Maar hey: je kan ook gewoon doen alsof je dit niet hebt gelezen.

6. Zwangerschap is een ‘magische tijd’

Natuurlijk, het is bizar en geweldig dat er een mensje in je groeit, maar magisch? Er zijn heel wat vrouwen die daar toch echt anders over denken. Het is een prachtig cadeau, maar dat betekent niet meteen dat het altijd zo voelt. Sommige vrouwen vinden het helemaal niet leuk om zwanger te zijn (en dat is oké).

7. Je bent misselijk in de ochtend

Ochtendmisselijkheid? Ha – verkoop dat maar eens aan de vrouwen die zich ‘s ochtends, ‘s middags én ‘s avonds beroerd voelen. Misselijkheid heeft geen boodschap aan jouw agenda en slaat toe wanneer het maar wil. En ja; soms is dat gewoon de hele dag door. <3

8. Persen is het beste gedeelte van bevallen

Geen idee waar dit vandaan komt, maar er zijn volksstammen vrouwen die claimen dat persen zo bevredigend is omdat het dan snel gaat en je je tenminste productief voelt. Hmm… niet dus. We gaan er geen doekjes om winden en we willen je ook niet bang maken, maar veel vrouwen vinden persen ronduit de hel of in ieder geval zeker niet het ‘beste gedeelte’ van bevallen. Dus dat.

9. Borstvoeding helpt zwangerschapskilo’s te verliezen

Het is waar dat je met borstvoeding extra calorieën verbrandt, maar het is niet per se waar dat hierdoor altijd alle zwangerschapskilo’s als sneeuw voor de zon verdwijnen.

10. Als je moeder een makkelijke bevalling had, krijg jij die ook

Hoe de bevalling verloopt, is voor een groot deel afhankelijk van je lichaamstype. Een vrouw met smalle bekken heeft bijvoorbeeld misschien een langere bevalling die vaker eindigt in een keizersnede. Als je net zo gebouwd bent als je moeder bestaat de kans dat je bevalling min of meer hetzelfde verloopt. Maar die garantie heb je dus niet omdat er nog veel meer factoren mee gemoeid zijn – zoals de bouw van je partner, de positie en het formaat van je baby.

Aanstaande vaders opgelet! Dit is wat je vrouw wil horen als ze ligt te bevallen.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Mom.me

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Deze 10 zwangerschapsmythes kunnen rechtstreeks naar het rijk der fabelen
Sluiten