10 x zo ‘zegt’ je baby: ‘Mama, je doet het geweldig!

Mercy Hiltrop 19 mrt 2017 De baby

Ben je soms onzeker of je het allemaal wel goed doet met je baby? Niet zo gek. De feedback die je van je kind krijgt is niet bepaald duidelijk. Alhoewel. Als je weet waar je op moet letten, krijg je meer signalen van die kleine dan je nu misschien denkt.

Het mag dan lijken of je baby niet aangeeft of je het goed doet als moeder, als je weet waar je op moet letten ‘zegt’ je kind meer dan je denkt. Wij zetten de belangrijkste signalen die baby’s kunnen geven op een rijtje.

Mocht het lijstje niet echt (of: echt niet) kloppen met jouw kind. Geen paniek! Elke baby is anders en heeft een andere start gehad in het leven. Maar heb je een voldragen baby die zich ongeveer volgens het boekje ontwikkelt, dan zijn de volgende signalen een goede indicatie van hoe het gaat met die kleine.

1. Je baby huilt niet al te veel

Sommige baby’s huilen meer dan anderen en sommigen huilen om totaal onverklaarbare redenen, zelfs als hun ouders alles goed doen en aan al hun behoeften is voldaan. Maar voor het grootste gedeelte geldt: als baby’s zijn gevoed, droog en warm zijn, dan belonen ze je met spaarzame momenten van stilte. Ahhh!

2. Je baby maakt schattige kirrende geluidjes

Cooing Newborn Baby
Als ik bij iemand op kraamvisite ben, dan word ik altijd weer week van die schattige geluidjes die pasgeboren baby’s maken. Die geluidjes die ze maken voordat ze echt gaan brabbelen en uiteindelijk zelfs gaan praten. Ze kirren voornamelijk als ze tevreden zijn, dus als je kleine ‘kirretjes’ hoort, dan komt dat omdat je baby je wil zeggen dat je het verdomde goed doet; dat hele ‘houd je baby in leven en blij’-gebeuren.

3. Je baby poept. Veel

12-manieren-waarop-je-baby-laat-zien-dat-jij-het-goed-doet-als-moeder_2
Gezonde poep wordt geproduceerd door gezonde baby’s. Dus als je pasgeboren baby veel poept, of wanneer hij in een keer heel veel poept (als ze geen na-elke-maaltijd-poeper zijn), kun je er vanuit gaan dat hij genoeg te eten krijgt en kun je over het algemeen stellen dat hij oké is.

4. Je baby geeft je de mooiste glimlach

Showering him with kisses
Al blijkt uit onderzoek dat baby’s nog niet écht kunnen glimlachen, als ze zich goed voelen, doen ze het toch. En die momenten zijn zo speciaal. Als je baby voor de eerste keer glimlacht, is dat geweldig. Al is het in z’n slaap. En het is zó schattig om te zien. Schattigst ooit.

5. Je baby lacht

12-manieren-waarop-je-baby-laat-zien-dat-jij-het-goed-doet-als-moeder_1
De meeste baby’s lachen pas na de eerste maanden, maar soms beginnen ze eerder echt hardop te lachen. En dat is dan toch wel het grootste compliment wat je kunt krijgen. Voor kleine baby’s is gegiechel een manier om hun blijheid te uiten. En die blijheid is dan zo groot dat een glimlach niet langer volstaat.

6. Je baby houdt jou vast

Baby’s vertrouwen niet zomaar iedereen op deze voor hen nieuwe planeet. Dus als jouw kleintje zijn armpjes of handjes naar je uitreikt, of je vastpakt, dan is dat een groot compliment. Het betekent dat ze je herkennen en weten dat je er bent om ze te helpen.

LEES OOK: 13 x dit moet elke vader weten over de eerste dagen met z’n baby.

7. Je baby valt in slaap in je armen

Mother holding her sleeping baby boy.
Als een baby zich zo op z’n gemak voelt dat hij in je armen in slaap valt, dan is dat omdat hij weet dat je te vertrouwen bent. En dat je om hem geeft.

8. … of terwijl ‘ie aan het drinken is

Als een baby in slaap valt tijdens of na het drinken, dan betekent dat dat z’n buikje vol is en hij helemaal voldaan is. Dat heb je dus top gedaan, die voeding.

LEES OOK: Slaapt je baby slecht? De ‘Pick Up, Put Down’ slaapmethode is de oplossing!

9. Je baby slaapt. En slaapt. En slaapt

Baby girl sleeping at home.
Ook al houden ze hun ouders vaak uit hun slaap, pasgeboren baby’s slapen eigenlijk heel veel – zo’n 16 tot 17 uur per dag. Dus als je baby goed heeft gegeten, droog is en zich comfortabel genoeg voelt om steeds om de paar uur in slaap te vallen, dan betekent dat je iets goed doet.

10. Je baby wil niets liever dan bij jou zijn

Als een baby niet neergelegd wil worden, dan is dat geen teken dat je baby verwend is. Het is een teken dat je baby weet dat degene die hem vast heeft, iemand is op wie hij kan vertrouwen. Dat is een groot compliment van een klein mensje.

En wees niet bang dat je je zoon of dochter te vaak oppakt. Je baby verwennen kan niet, zegt de wetenschap namelijk. Vooral vasthouden dus die kleine!

Weet jij nog andere dingen waaraan je kunt zien of je baby tevreden is? Laat het weten op onze Facebook-pagina.

Reageer op artikel:
10 x zo ‘zegt’ je baby: ‘Mama, je doet het geweldig!
Sluiten