10 x waarom het gewoonweg heerlijk is om zwanger te zijn

Nienke Magnin 17 mrt 2017 Zwanger

Vervelend die kwaaltjes, lastig die opvliegers en onhandig die moeheid, maar kom op ladies, waar hebben we het nu eigenlijk over? We zijn zwanger, krijgen een baby en dat is vooral heel erg veel genieten.

Het klinkt misschien een beetje corny, maar toch is het waar. Op een mooie oktoberdag, zes jaar geleden, reden mijn man en ik, nagenietend van een huwelijk in Leiden over de A4 terug naar Amsterdam. Het was een prachtige nazomerdag geweest, maar nu begon het kleine druppeltjes te regenen.

En met die regen verscheen in de wat grauwe lucht die over de snelweg hing, uit het niets een enorme regenboog. Knallend bijna, zo helder had ik een regenboog eigenlijk niet eerder gezien. Tot onze verrassing verscheen kort daarna een tweede boog. Identiek aan de eerste. Net zo stralend. Niet eens een klein beetje zwakker van kleur. En onder die prachtige dubbele boog reden we verder naar huis, naar Amsterdam.

Een dag later besefte ik dat ik niet ongesteld was geworden. Ik deed een zwangerschapstest en bleek zwanger. Zwanger van een eeneiige tweeling. En dat vond ik vanaf die eerste dag tot en met vandaag het mooiste dat me ooit was overkomen.

Hier tien redenen die je alle lichamelijke ongemakken van je zwangerschap in één klap doen vergeten:

1. Omdat het niet normaal bijzonder is

Van een paar celletjes tot een prachtige baby. Een samensmelting van jou en je man of vriend of wie dan ook, die in jouw buik als oventje uitgroeit tot iets waarvan je meer gaat houden dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Een unieke prestatie. Ook al hoef je er als je eenmaal zwanger bent niet meer zoveel voor te doen, jouw lichaam doet het toch maar. Jij kan leven brengen. Leven doorgeven. Een heel nieuw mensje op de wereld zetten. Wat is er nu specialer dan dat?

2. Omdat het zo relativeert

Een rotgesprek met je baas, een ellenlange file of doorweekt van een regenbui? Een hand op je buik en onmiddellijke relativering valt je ten deel. Zwangerschap brengt gratis en voor niets een gevoel van rust en voldoening met zich mee. Niets maakt meer uit, zolang jouw bun in the oven maar groeit en bloeit. Het leven gaat simpelweg niet meer alleen over jou.

LEES OOK: 10 geniale hacks die elke zwangere vrouw moet weten

3. Omdat het zo mooi maakt

Van je huid tot je haar; je straalt als nooit tevoren. En met die groeiende buik ben je helemaal prachtig, zeker als je hem met trots draagt. En waarom zou je ook niet? De kans is groot dat je van die fantastische toeter maar een, twee of drie keer in je leven zal genieten.

4. Omdat je nooit alleen bent

Van een bezoekje aan de bakker tot die belangrijke vergadering op je werk; je staat er niet alleen voor. Baby gaat altijd mee en dat geeft je opeens de kracht om elke figuurlijke berg te beklimmen. Als ik een mens op de wereld kan zetten, kan ik immers ook wel een keer tegen die onaardige collega zeggen wat ik van hem vind. Zwanger zijn maakt in de meeste gevallen zekerder en geeft je het gevoel dat elk doel in jouw leven eigenlijk best bereikbaar is.

5. Omdat je verlof krijgt

Noodzakelijke luxe misschien, maar het blijft een luxe. En als je een 40-urige werkweek maakt, is het waarschijnlijk je langste vakantie ooit. Wat je tijdens die ‘vakantie’ precies moet doen? Helemaal niets! Behalve uitrusten en alvast stilletjes genieten van alles wat je te wachten staat. Oké, en hopen dat de baby niet op dag 1 van je verlof wordt geboren natuurlijk.

6. Omdat het een wens vervult

Laten we ervan uitgaan dat jouw zwangerschap een (lang)verwachte wens is. Dan wordt die wens dus bij deze vervuld. Iets waarover je soms als klein meisje op schoot bij mama al sprak en waarvan je levenslang hoopte dat het ook jou zou gebeuren, gebeurt nu. NU. Jouw droom wordt werkelijkheid en het is geen songtekst. Dat is toch het beste gevoel dat er is?

7. Omdat het je moeder maakt

Vanaf het moment dat zich een klein wonder in je buik voltrekt, ben je moeder. Wat je verder ook bent, in de eerste plaats zal je moeder zijn. Zeker in deze negen maanden en de eerste jaren erna. Vanaf nu is iemand volledig afhankelijk van jou. Aan jou de taak om als een wolf en met bakken vol liefde te waken over het nieuwe leven dat je op de wereld gaat zetten.

LEES OOK: Waarom ik spijt heb van de naam van mijn kind (en hoe jij dit kunt voorkomen).

8. Omdat het nieuwe dimensies in je leven brengt

Wil ik eigenlijk wel die carrière-tijger blijven? Of is mijn verlof de aangewezen mogelijkheid om me op een nieuwe toekomst te storten? Dat bedrijfje vanuit huis, die nieuwe studie, eigenlijk ligt de hele wereld nog voor me open. Is niet nu het moment aangebroken om andere keuzes te maken, dan die waarin ik vastgeroest leek? Van babymoon tot ongeplande wereldreis. Zwanger zijn maakt wat los in vrouwen en in mijn ervaring; allemaal ten goede van het leven dat ze voor die zwangerschap leidden.

9. Omdat het de relatie met je liefde versterkt

In de meeste gevallen dan, hè. Samen uitkijken naar een baby, die ook nog eens voor de helft van jou en de helft van hem is, is waarschijnlijk het meest bijzondere dat jullie in jullie relatie hebben meegemaakt. Het maakt man of vriendlief zorgzamer en zachter en jullie zien bovendien kanten van elkaar, die jullie nooit eerder hebben gezien. Alsof jullie leven ervoor net even wat oppervlakkiger was. Van zijn tranen bij de 20-weken echo tot jouw hormonale woedes; zwangerschap maakt jullie relatie sterker dan voorheen.

10. Omdat het zo gelukkig maakt.

Verwijzend naar alle bovenstaande punten; zwanger zijn is niet alleen heerlijk, het brengt bovendien een enorme portie geluk. En dat bord vol geluk kan je aan het eind van je zwangerschap ook nog eens bovenop je buik zetten. 😉 Geniet er dus van, zolang het kan!

Vond je dit een leuk artikel? Like Famme Baby dan vooral. Dé no-nonsense gids voor nieuwbakken ouders. Word je blij van!

En omdat je alles wilt onthouden van deze bijzondere tijd, maar je het voor je het weet toch weer vergeet: 10 originele manieren om de herinneringen aan je zwangerschap vast te leggen.

Reageer op artikel:
10 x waarom het gewoonweg heerlijk is om zwanger te zijn
Sluiten