De baby 21 jul 2017 Susan Dalstra

10 type ruzies die iedere kersverse moeder met haar eigen moeder heeft

Als je net moeder bent geworden, heb je meer behoefte aan je eigen moeder dan ooit. Tegelijkertijd wil je dat ze jou gewoon je gang laat gaan. En die combinatie gaat geheid voor ruzie zorgen. 

Als je het geluk hebt dat je je eigen moeder nog in je leven hebt, zijn deze ruzies bijna onvermijdelijk. Je groeit zelf in je moederrol en probeert je los te weken van je eigen moeder, maar ze is tegelijkertijd degene bij wie je als eerste aanklopt als je het even niet weet. Zolang je weet en accepteert dat deze ruzies eraan komen, komt het goed.

1. De ‘Het is mijn kind!’-ruzie

Je wil je baby in de eerste maanden het liefst uit de armen van je moeder trekken. Maar wacht maar: er komt een moment dat je niet kan wachten om je kind in haar armen te drukken omdat je verlangt naar slaap, een moment voor jezelf en een douche.

2. De ‘Jij weet ook niet alles!’-ruzie

Deze ruzie wordt vaak gevolgd door het ‘Alsjeblieft mam help me ik heb geen idee wat ik aan het doen ben’-telefoontje. Gelukkig weet je nu je zelf ook moeder bent maar al te goed hoe vergevingsgezind moeders zijn – godzijdank.

3. De ‘Als je het deed zoals ik gedaan zou hebben…’-ruzie

‘Als je het deed zoals ík gedaan zou hebben had je nu niet zo’n boos/verdrietig/driftig kind.’ Nog zo’n klassieke zin in dit type ruzie: ‘Als je het had gedaan zoals ik zei, sliep de baby nu allang’.

LEES OOK: 5 relatie struggles als je net een baby hebt gekregen

4. De ‘Je verwend het teveel’-ruzie

Wonderlijk maar waar: vrijwel ieder klein dingetje dat je doet voor je baby, leidt in de ogen van je moeder tot een verwend kind. Maar hoe kwamen zij dan door de babytijd als iedere keer wanneer je je baby optilt het betekent dat je je kind verwend? Complottheorie: dat zegt ze zodat zíj de lieve oma kan uithangen waar je kind naartoe rent voor troost. 😉

5. De ‘Dat geef ik hem niet’-ruzie

Dat het vroeger doodnormaal was om de speen van je baby in de whisky te dopen, betekent niet dat jij dat ook doet. Handjes in de lucht als je dat de afgelopen maanden minstens een paar keer hebt gezegd over welk soort voeding dan ook.

6. De ‘Je tilt een baby op als het huilt’-ruzie

Of je nou je baby liever even laat huilen voordat je het uit bed tilt of je kind bij ieder snikje in je armen drukt: het lijkt wel of jij en je moeder het er nooit over eens worden wat de beste strategie is en zij het totáál anders deed toen jij nog een baby was.

LEES OOK: Man vertelt: dit had ik willen weten voordat ik vader werd

7. De ‘Met jou is het toch ook goedgekomen’-ruzie

De dooddoener in iedere moeder-dochter ruzie over opvoeding. Het betekent niks, want dat je nu een totale neuroot bent in het huishouden of nog steeds geen spaarpotje hebt, kun je moeilijk afschuiven op je babytijd of algehele opvoeding. Je wil je moeder niet kwetsen, maar dit zinnetje zorgt er geheid voor dat een van de partijen zich schuldig gaat voelen.

8. De ‘Laat de vader het doen’-ruzie

Vroeger was het nog helemaal niet zo vanzelfsprekend dat vaders zich net zo intensief ontfermden over de baby als moeders. Sterker nog: sommige vaders die nu van middelbare leeftijd zijn hebben geen flauw benul hoe ze een luier verschonen. Je kan het je moeder daarom misschien moeilijk kwamen dat ze zich er meteen mee gaat bemoeien wanneer je partner zich over de baby ontfermt, maar knap irritant is het wel – en niet in de minste plaats voor de vader.

9. De ‘Vroeger…’-ruzie

Iedere zin die begint met ‘vroeger’ betekent: ruzie. Iedere kersverse moeder houdt acuut op met luisteren zodra het woord ‘vroeger’ valt.

10. De ‘Kan je me niet gewoon steunen?’-ruzie

Het is niet meer dan normaal dat jij dingen anders aanpakt dan je moeder destijds deed. Maar boven alles wil je alleen maar de onvoorwaardelijke steun van je moeder – en het laatste wat je wil is kritiek. Dat schouderklopje van je moeder heb je soms gewoon heel hard nodig.

Maar hoe vaak en hevig jullie het met elkaar oneens zijn: zolang je nog een moeder hebt om mee te kibbelen, mag je in je handjes knijpen.

Hoe speciaal de band tussen moeder en dochter is, laat deze prachtige fotoreeks van moeders die hun dochter helpen bij de bevalling zien.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Reageer op artikel:
10 type ruzies die iedere kersverse moeder met haar eigen moeder heeft
Sluiten