De baby 18 mei 2017 Mercy Hiltrop

10 tips om van je baby een echte foodie te maken

Met een vies gezicht kijkt je kind naar de boontjes. Hop, daar gaat het bordje. Op de grond. Alweer. Je zal niet de eerste ouder zijn die met z’n handen in het haar zit aan tafel. Maar hoe voorkom je dit en hoe krijg je het voor elkaar dat jouw kind wel met een big smile z’n groentjes opeet?

Het geheim zit ‘m in het tijdig en goed laten ontwikkelen van de smaak van je baby. En dit kun je het beste meteen maar goed aanpakken, dus vanaf de eerste hapjes.

Eerste hapjes

Als je baby 4 – 6 maanden oud is, mag je de eerste hapjes vaste voeding gaan geven. Dit hoeft nog niet, maar kan je niet wachten: go for it. Zo went je baby vast aan verschillende smaken en aan het happen van een lepeltje. Deze oefenhapjes zijn simpelweg dingen die jij ook eet, maar dan gepureerd of geprakt. Een lepeltje geprakte groente of fruit bijvoorbeeld. Maar je mag je kind ook best geprakte aardappel, rijst of wat vis of vlees geven. Begin met een niet al te spannende smaken zoals banaan, peer, bloemkool en worteltjes en introduceer langzaam wat apartere smaken en mix eens twee producten door elkaar.

Met de pot mee

Is je kind 6 maanden dan is het belangrijk dat ‘ie naast borst- of flesvoeding ook vaste voeding gaat eten. Steeds vaker en meer zodat je baby rond z’n eerste verjaardag gewoon ‘met de pot mee kan eten’. Ook kan het eten steeds grover van structuur worden. Vanaf zeven maanden mag je baby bijvoorbeeld brood met korstjes en hoef je alles niet meer zo fijn te prakken of te pureren.

Kortom, je hebt zo’n half jaar de tijd om er voor te zorgen dat je kind een echte foodie wordt, die met plezier z’n bordje leeg eet. Hier 10 tips om dit zo goed mogelijk aan te pakken.

1. Groente voor fruit

Baby’s worden geboren met een sweet tooth, oftwel: ze zijn van nature dol op zoetigheid. Moedermelk is niet voor niets hartstikke zoet. Des te belangrijker om je kind tijdig met andere smaken zoals bitter en zuur kennis te laten maken. Dit doe je door juist niet steeds te kiezen voor fruit, maar vaker voor verschillende groenten. Spuugt je kind vol walging de eerste hapjes bloemkool of broccoli uit? Blijf het toch geven. Het schijnt dat baby’s 10 keer moeten proeven voordat ze een nieuwe smaak echt lekker vinden. Even doorzetten dus.

2. Niet overdrijven met die appelmoes

In sommige kant en klare babyvoeding wordt overal appelmoes doorheen gedaan. Want: lekker zoet dus dan eet de baby het wel op. Slim trucje maar zo leert je baby nooit wennen aan nieuwe smaken. Kies dus voor pure groenten, ook als je zelf het babyhapje maakt. Die appelmoes geef je dan af en toe on the side.

LEES OOK: 6 redenen waarom er niets leuker is dan moeder van een baby zijn.

3. Kook zoveel mogelijk zelf

Punt 2 is dus een goede reden om zo min mogelijk kant en klare voeding aan je baby te geven. Maak je het zelf, dan weet je precies wat erin zit. Scheelt je bovendien nog geld ook. Natuurlijk zijn er ook hele goede soorten babyvoeding te koop in de winkel. Deze zijn hartstikke handig als je eens geen tijd hebt of voor onderweg. Zie onze tip onderaan!

4. Met stukjes

Natuurlijk pureer je de aller-, allereerste hapjes. Je baby is tenslotte alleen vloeibare voeding gewend. Maar overdrijf niet met die staafmixer. Het is juist goed voor je kind om te wennen aan structuur. Bouw dit op naarmate je kind groter wordt.

5. Helpen in de keuken

Oké, dit is misschien wat overdreven als je kind pas een half jaar is, maar je zult zien dat je kind het al snel leuk vindt om te helpen als mama aan het koken is. Zet je kind in z’n kinderstoel bij jou in de buurt en laat hem de broccoli uit elkaar trekken of zelf een banaan prakken. Ja, geeft megatroep maar is voor een goed doel. Want wat smaakt er lekkerder dan eten dat je zelf hebt helpen klaarmaken?

6. Moestuintje

Ook eten dat je zelf hebt gekweekt, smaakt lekkerder. Een mini-moestuintje of een grote bak met aardbeienplanten zijn daarom hartstikke leuk voor je kind. Samen plukken en opeten. Lekkerder wordt het niet.

7. Durf te experimenteren

Wil je dat je kind een makkelijke eter wordt, wees dan niet bang om je kind dingen te laten proeven die je misschien niet meteen zou bestempelen als babyvoeding. Een (geprakte) olijf of een hapje niet pittige Thaise curry als je baby wat ouder is, het kan allemaal.

8. Lekker kruiden die hap

In hetzelfde straatje: wees niet bang om kruiden te gebruiken in het eten van je baby. Zout kun je het eerste jaar beter weglaten, maar doe gerust basilicum of andere lekkere verse kruiden door de pastasaus. Ook aan dit soort smaken moet je kind leren wennen om ze straks te waarderen.

LEES OOK: DIY: 15 leuke dingen om zelf te maken voor je baby.

9. ‘Zelluf’ doen

Kan je baby zelfstandig zitten en wil ‘ie niets liever dan zelf de lepel vasthouden tijdens het eten? Dit is het moment om je baby zelf te laten eten. Ja, het wordt een ontiegelijk puinhoop en veel zal ‘ie niet binnenkrijgen in het begin, maar zo leert ‘ie het wel. Bovendien zal ‘ie zo bezig zijn met het lepeltje naar z’n mondje krijgen, dat ‘ie zich echt niet meer druk maakt over wat er op dat lepeltje ligt. Doe er je voordeel mee! Oh ja, zorg uiteraard wel voor een veilig lepeltje dat geschikt is voor baby’s om ongelukken te voorkomen en het makkelijker te maken. Een bordje dat niet wegschuift en met opstaande rand, is trouwens ook geen overbodige luxe.

10. Gezellig aan tafel

Deze laatste ligt redelijk voor de hand, maar toch. Zet je kind niet voor de tv of alleen aan tafel, maar probeer zoveel mogelijk samen te eten. Dit is een stuk gezelliger voor die kleine en bovendien: zien eten, doet eten. Vinden jullie het nog wat vroeg om te eten, ga er dan in elk geval wel bijzitten. Neem de dag door, klets met elkaar en je kind. Zo gaat je kind eten associëren met gezelligheid en dat is toch minimaal een vereiste om een echte foodie te worden.

Extra tip van de redactie!

Geen tijd of zin om voor je kleine te koken? De producten van Ella’s Kitchen zijn een super alternatief. Zij maken lekkere, natuurlijke, gezonde en 100% biologische voeding voor baby’s en kinderen in mega handige – en vrolijke! – verpakkingen. En ook de tussendoortjes zijn trouwens een aanrader: verantwoord en lekker. Niet alleen voor kleintjes 😉

Wist je dat de smaakontwikkeling van je baby al in de buik begonnen is? Want wat jij at, proefde je baby.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
10 tips om van je baby een echte foodie te maken
Sluiten