9 x waarom het niet oké is om te vragen of een zwangerschap ‘gepland’ was

Zwanger zijn zien veel mensen als een vrijbrief om je schaamteloos alles te vragen wat in ze opkomt. Of jij en je partner lang bezig zijn geweest om zwanger te worden of dat het een ongelukje was, bijvoorbeeld. En dat is dus niet oké!

Er zijn tal van redenen waarom de vraag of de zwangerschap wel ‘gepland’ was heel ongemakkelijk kan uitpakken. Hoewel een zwangerschap natuurlijk nooit te plannen is, maar je snapt wat we bedoelen. Voor sommige vrouwen is een zwangerschap helemaal niet fijn omdat ze zich negen maanden lang miserabel voelen, ook al wilden ze wel zwanger worden. En dan zit je echt niet op zo’n vraag te wachten. Voor andere vrouwen is het een pijnlijke vraag omdat de zwangerschap inderdaad niet ‘gepland’ was. Omdat ze er niet blij mee zijn, een abortus overwegen of inwendig aan het flippen zijn omdat ze geen idee hebben wat te doen. En dan zijn er nog vrouwen bij wie hun zwangerschap juist een missie was dat met militaire precisie moest worden uitgevoerd – omdat ze een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen bijvoorbeeld. Ook dan kan de vraag of een baby wel op de planning stond pijnlijk uitpakken.

Kortom: vragen of het een ‘ongelukje’ was, is gewoon een no-go. En wel hierom:

1. Omdat ongeplande zwangerschappen vaak voorkomen

Natuurlijk is geen enkele zwangerschap te plannen, maar zo’n 20% van de zwangerschappen zijn daadwerkelijk een totale verrassing en dus soms verkeerd getimed of zelfs ongewild. Die onschuldige vraag kan dus heel ongevoelig liggen, omdat jij – zwanger en wel – misschien net in een van de moeilijkste periodes van je leven zit.

2. Omdat een ongelukje vaak een cadeautje is

Alleen omdat iemand misschien niet actief bezig was om zwanger te worden, betekent dat nog niet dat een kindje niet welkom is. Want misschien schrok je je rot toen je zwanger bleek te zijn, maar ben je er nu super blij mee. En dan zit je dus echt niet te wachten op zo’n opmerking.

LEES OOK: Feit of fabel? 11 zwangerschapsmythes ontrafeld

3. Omdat het seksleven van een ander in principe niemand iets aan gaat

Eye-opener: wanneer je iemand naar je zwangerschap vraagt, vraagt diegene indirect naar je seksleven. Best een beetje gek…

4. Omdat het om een zwangere vrouw gaat

Weet die persoon veel: misschien ga je wel door een ronduit ellendige zwangerschap. Er zijn genoeg vrouwen die worstelen met een moeilijke zwangerschap met veel complicaties. Hoe die zwangerschap dan precies van start is gegaan, is wel je laatste zorg.

5. Omdat het niet je zaken zijn

Je kan geen assumpties maken op basis van iemands leeftijd, relatie of gezinsformaat. Dat is heel persoonlijk en gaat een ander simpelweg niks aan.

6. Omdat het abortussen stigmatiseert

Ongeveer 40% van de vrouwen die te maken heeft met een ongeplande zwangerschap, kiest voor een abortus. Wanneer iemand je dan zoiets persoonlijks vraagt, word je behoorlijk in verlegenheid gebracht. Nogmaals: ongepland betekent niet ongewild. Maar gelukkig hebben vrouwen in Nederland opties als ze zwanger zijn, maar dat niet willen.

7. Omdat vruchtbaarheidsproblemen een ding zijn

Misschien moest je wel écht heel hard ‘werken’ om een kindje te krijgen. Als je vraagt of het gepland is, minimaliseert de ander alle moeite die je hebt gedaan en maakt iets luchtigs van een onderwerp dat jou tot wanhoop heeft gedreven.

8. Omdat zwangerschap geen geintje is

Zwanger zijn, bevallen en een kind opvoeden zijn grote levenskeuzes en verantwoordelijkheden en zouden niet het onderwerp moeten zijn van grappen. En een ongeplande zwangerschap is op geen enkele manier grappig.

9. Omdat: waarom moet je dat weten?

Serieus. Is het gewoon ijdele nieuwsgierigheid of een tragische poging tot grappig zijn? Of zoekt iemand een manier om kritiek te leveren op jouw zwangerschap of gezinsformatie? Wat het motief ook is: het is nooit chic.

Als zwangere vrouw krijg je soms de ongelooflijkste dingen naar je hoofd geslingerd. Deze 11 opmerkingen wil je niet meer horen wanneer je in verwachting bent.

Wat is het gekste wat iemand tegen jou heeft gezegd toen je zwanger was? Praat met ons mee!

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
9 x waarom het niet oké is om te vragen of een zwangerschap ‘gepland’ was
Sluiten