Alles wat je wilt weten over de 10 minuten methode voor baby’s

You love it or hate it: de 10 minuten methode om je baby te laten doorslapen. De regel is niet geheel onomstreden. Maar voor sommige ouders is het echt een uitkomst gebleken om hun baby doorslapen te leren.

Volg je eigen gevoel

Hierbij een kleine disclaimer: iedere baby is anders en ook iedere ouder is anders. Misschien vind je de 10 minuten methode wel helemaal niks voor jou en je gezin. Volg vooral je eigen gevoel en kijk wat bij jullie past. Als deze methode tegen je principes ingaat, hoef je het natuurlijk niet te gebruiken. Er zijn nog veel meer manieren om je baby de nacht door te laten slapen. Lees hier bijvoorbeeld zes praktische tips.

LEES OOK: 9 dingen die je denkt als je baby nog niet wil doorslapen

Zo werkt de 10 minuten methode

Als je de 10 minuten methode gebruikt, breng je je baby op het juiste moment naar bed. Wanneer de kleine moe is en rustig in slaap kan vallen. Dus niet als ‘ie wat overprikkelt is en/of huilt. Zorg ervoor dat je kindje de laatste voeding heeft gehad en een schone luier aanheeft.

Als je baby begint met huilen, wacht je tien minuten voordat je gaat kijken. Na de tien minuten ga je naar je baby toe. Zorg voor zo weinig mogelijk prikkels door het licht uit te laten en je baby nog niet meteen op te pakken. Neurie bijvoorbeeld een slaapliedje terwijl je controleert of je baby comfortabel ligt en geen vieze luier of trek heeft. Als alles goed blijkt, geef je een aai over z’n bolletje en vertrek je weer uit de babykamer. Bij het volgende moment dat je baby huilt, volg je de stappen opnieuw.

De bedoeling van de 10 minuten regel is dat je baby leert aanvoelen dat het veilig is om alleen te slapen. En dat zijn mama en papa er nog steeds bij zijn.

LEES OOK: First Times Aflevering 7: De eerste keer doorslapen

10 minuten methode gebruiken welke leeftijd?

Het is geen goed idee om de regel al meteen bij je pasgeboren baby te gebruiken. De eerste maanden huilt een baby nog onbewust. Vanaf zes maanden oud leert een verband te leggen tussen zijn huilen en jullie reactie om meteen te hulp te schieten.

Belangrijke punten voordat je de 10 minuten methode gebruikt

1. Herken de verschillende ‘huiltjes’ van jouw baby

Wees je er bewust van of je goed herkent wanneer je baby huilt. Is het omdat ‘ie honger, een verstopte luier of pijn heeft of gewoon wat verveeld is? Als je baby begint te krijsen of pijn heeft ga je altijd naar hem toe. Vanaf het moment dat je duidelijk kan herkennen dat je baby altijd rustig is en enkel huilt uit verveling, kun je de 10 minuten methode uitproberen.

2. Let op doorkomende tandjes of krampjes

Er zijn natuurlijk situaties te bedenken waarin je kindje wat hangeriger en huileriger is dan normaal. Bijvoorbeeld als hij ziek is, last heeft van doorkomende tandjes of krampjes en reflux. Kies er ook dan nog niet voor om met de slaaptraining te beginnen. Je baby heeft dan juist wat extra aandacht nodig.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Alles wat je wilt weten over de 10 minuten methode voor baby’s
Sluiten