Zwanger 19 jul 2017 Soraya Vogelaar

10 manieren om je voor te bereiden op de komst van je baby in de zomer(hitte)

Ga je bevallen in de zomer? Er zitten voordelen aan een baby die op komst is in de zomer. Bijvoorbeeld zwangerschapsverlof met tropische temperaturen. Maar die zomerhitte vraagt ook om de nodige voorbereidingen. Met deze 10 tips bereid je je voor op hoogzwanger/tijdens de bevalling/met een pasgeboren baby de zomerhitte doorkomen.

1. Genoeg drinken

Drink genoeg water of ter afwisseling wat kokoswater (dat hydrateert ook). Dit is altijd verstandig ook als je niet zwanger bent. Als je borstvoeding geeft, moet je je vochtgehalte ook weer aanvullen. Ja, het zorgt voor nóg meer bezoekjes aan het toilet maar je kunt maar beter goed gehydrateerd blijven.

2. Blijven bewegen

Genoeg wandelen en bewegen rondom de tijd van de bevalling is goed voor het bevallen. Het zorgt ervoor dat je bekken soepel blijven. En dat scheelt tijdens het moment supreme. Het is trouwens ook gewoon heerlijk om met het lekkere weer ‘s ochtends en ‘s avonds even een korte wandeling te maken.

3. Wees niet bang voor wat zweet

Na je bevalling kan het zomaar zo zijn dat je rond dag 3 of 4 de kleren van je lijf zweet. Maak je geen zorgen, het komt voor een deel waarschijnlijk door de zomerhitte. Daarnaast is het vocht dat je vasthield tijdens je zwangerschap, wat je eruit zweet. Het houdt een paar nachten aan en verdwijnt vanzelf weer. Als je naast het zweten ook last hebt van koorts, is het verstandig om je huisarts te bellen.

LEES OOK: 14 rare dingen bij baby’s die dus eigenlijk volkomen normaal zijn

4. Maak een t-shirt cardigan

Dit is een handige hack. Pak een groot oud t-shirt van je partner. Knip die aan de voorkant vanaf het midden van de kraag naar beneden open. Tadaa, nu heb je een los flowy vestje dat je even aan kunt trekken. Zo heb je toch nog wat luchtigs aan, maar kun je de eerste dagen na de bevalling ook makkelijk en snel de baby voeden.

5. Kies voor losjes inbakeren

Veel pasgeboren baby’s vinden het heerlijk om ingebakerd te worden. Maar met de warmte kan het te warm zijn, zeker omdat baby’s nog niet goed hun eigen lichaamstemperatuur kunnen reguleren. Kies voor een lichtgewicht dekentje van katoen, dit laat meer lucht door, en wikkel de baby lichtjes in de doek. Kies sowieso ook qua babykleding in deze periode voor luchtige stoffen als katoen.

6. Bedek de autostoel

Bedek de autostoel met een stof die licht van kleur is of (zon)licht reflecteert. Dit is met name iets om op te letten als je je auto op een plek in de zon parkeert. Veel autostoelen zijn zwart en dit ‘absorbeert’ de warmte. De stoel wordt dus gloeiend heeft en dan is het onmogelijk om je (pasgeboren) baby er te laten zitten. Je kunt bijvoorbeeld ook een witte handdoek in de auto bewaren en die tevoorschijn halen om over de stoel te leggen wanneer je ergens parkeert.

LEES OOK: 10 dingen die je als kersverse ouder in je auto moet hebben liggen

7. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw

Het is beter voor je baby (en jezelf) om niet teveel tijd door te brengen in de volle zon. Hier lees je hoe je veilig de zon in gaat met je baby. Hier vind je een checklist met de producten die je baby het best beschermen tegen de zon. En dit zijn de beste en veiligste zonnebrandcrèmes voor je baby.

8. Borstvoeding/moedermelk zorgt voor hydratatie

Met het warme weer denk je misschien dat je je baby vooral meer water te drinken moet geven. Maar dat hoeft dus niet. Dit is waarom je je baby tot 6 maanden beter geen water kan laten drinken. Jouw melk is genoeg. Door het warme weer is je melk wat wateriger. Het is wel belangrijk dat je jezelf goed gehydrateerd houdt – zie punt 1 – en dat je je baby koel houdt. Als je merkt dat je baby er niet zo goed uitziet, gewicht verliest en z’n luiers niet volmaakt, is het goed om de kinderarts te bellen.

9. Houd de airconditioner in de gaten

Een airconditioner is natuurlijk ideaal om de ruimte en jezelf wat af te laten koelen. Maar vooral ‘s nachts kan het tijdens het slapen goed zijn om een deken te gebruiken zodat je geen kou vat. Let er in ieder geval op dat de airco niet te lang op de hoogste stand blaast. Voor je baby is het beter om in plaats van een deken een katoenen slaapzakje te gebruiken. Of om slaapkleding te laten dragen met lange mouwtjes.

10. Huiduitslag kan gebeuren

Met het warme weer is het niet gek dat je baby last kan krijgen van huiduitslag. Huidplooien en andere plekjes op de huid worden wat broeierig door de combinatie van zweet en warmte, wat weer voor uitslag zorgt. Lees hier alles over huiduitslag bij je baby.

Daar sta je dan, en wat nu? Deze 5 vragen heb je wanneer je naar huis gaat met je pasgeboren baby.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Babble

Reageer op artikel:
10 manieren om je voor te bereiden op de komst van je baby in de zomer(hitte)
Sluiten