De mama 28 apr 2018 Susan Dalstra

10 dingen die niemand je vertelt over bevallen, maar je wel wilt weten

Wanneer het op bevallen aan komt, zijn er een paar zekerheden: er komt wat bloed aan te pas, het doet pijn en op het laatst gebeurt er een klein wonder. Je wordt moeder! Is allemaal algemeen bekend, maar er zijn een paar rommelige details die bij een bevalling komen kijken en die je nooit terugziet in de film en zelden hoort van vriendinnen. 

Een bevalling komt met een boel verrassingen die je – als je voor de eerste keer zwanger bent – waarschijnlijk niet helemaal had voorzien. We zeggen niet dat onderstaande dingen hoe dan ook gebeuren en willen je allesbehalve bang maken, maar erop voorbereid zijn is nooit verkeerd.

1. Je geeft misschien (meer dan één keer) over

Misselijkheid komt niet alleen voor tijdens je zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling. Alle pijn en druk kan misselijkheid triggeren, waardoor veel vrouwen moeten overgeven.

2. Je mag misschien niet bewegen

Wanneer je besluit om in het ziekenhuis te bevallen, is het handig om vooraf te weten wat je precies wil. In veel ziekenhuizen is het zwangere vrouwen na een bepaald moment tijdens de bevalling namelijk niet meer toegestaan om op te staan of rond te lopen omdat de hartslag van het kindje in de gaten wordt gehouden. Dat kan een schok zijn voor vrouwen die tijdens de bevalling graag willen bewegen. Informeer daarom van tevoren bij het ziekenhuis wat hun beleid hierin precies is.

LEES OOK: Deze pizza zorgt ervoor dat je bevalling binnen no time begint

3. Het kan zijn dat je er eh… van ‘geniet’

Raar maar waar: voor sommige vrouwen is de bevalling ronduit orgastisch. Serieus! Er zijn vrouwen die een orgasme ervaren tijdens de bevalling. Het zijn weliswaar niet veel vrouwen; minder dan 1% van de vrouwen maakt dit mee. Het ontstaat waarschijnlijk door een veilig gevoel en je diep verbonden voelen met je lichaam. Een fijne bijkomstigheid is dat een orgasme de pijn van de weeën verzacht.

4. Je blijft maar bloeden

De komst van een kleintje brengt vaak een hoop bloed en rommel met zich mee. Veel vrouwen gaan er vanuit dat het bloeden vrijwel meteen stopt zodra je bent bevallen, maar dat is helaas niet het geval. Veel vrouwen ervaren na de bevalling ‘kraamvloed’. Dat is een soort afscheiding die bestaat uit bloed, weefsel van de baarmoederwand en bacteriën. En die vloed kan bij sommige vrouwen bestaan uit een flinke hoeveelheid. Dat gaat door totdat alle aderen die de placenta voedden zijn geheeld en alle afscheiding het lichaam heeft verlaten. Dat betekent dat je na de bevalling waarschijnlijk nog zeker twee weken lang ultra dik maandverband draagt.

5. Je kan enorm zweterig worden

Je was er waarschijnlijk al vanuit gegaan dat je tijdens de bevalling liters zweet verliest, maar ook daarna kan je geplaagd worden door zweetaanvallen. Vooral ‘s nachts baden veel pas bevallen vrouwen in het zweet. Dit komt omdat je lichaam dan alle hormonen weer in balans probeert te brengen. Veel van dit zweten heeft ook te maken met al het vocht dat je vast hebt gehouden tijdens de zwangerschap. Wanneer de baby eruit is, moet dit vocht je lichaam uit met klotsende oksel en een zweetlip als gevolg.

6. Je water breekt waarschijnlijk niet zoals in de film

In films is het moment waarin het ‘water breekt’ – oftewel je vliezen – altijd een dramatische scène met grote plassen vocht en doorweekte kleding. Kan, maar de realiteit is vaak een stuk gematigder. Meestal komt het vocht in beetjes in plaats van in één grote golf naar buiten. Het komt ook vaak voor dat het niet vanzelf gaat en de verloskundige of gynaecoloog de vliezen handmatig breekt.

LEES OOK: De belangrijke les die wij van pas bevallen Franse moeders kunnen leren

7. Je bent kalmer dan je partner

En dan een filmscenario dat wél dicht in de buurt van de waarheid komt: een partner die naast het ziekenhuisbed op het punt staat tegen de grond te gaan. We zeggen niet dat je partner zal flauwvallen, maar de kans bestaat dat hij de hele ervaring een stuk traumatischer vindt dan jij. Wanneer je bevalt, produceert je lichaam een cocktail aan stofjes die je er doorheen slepen. Je begeeft je in een soort roes van adrenaline gemixt met oxytocine en eventueel nog pijnstillende medicatie. Je partner daarentegen moet cold turkey toekijken hoe jij helse pijnen ondergaat. En dat is niet niks. Betrek hem om dit te voorkomen in je geboorte-voorbereidingen en druk als troost snel jullie pasgeborene in zijn armen.

8. Je bent tijdens een keizersnede niet compleet verdoofd

Ongeveer een derde van alle baby’s komt ter wereld via een keizersnede. Sommige daarvan zijn gepland, sommige keizersnedes worden last minute gedaan. Als je in de laatste categorie valt, denk je van tevoren misschien dat de lichten even uitgaan en je wakker wordt met een baby in je armen. Dat is niet het geval. Je wordt aan de onderkant natuurlijk verdoofd, maar je voelt wel wat er gaande is. Veel moeders ervaren een trekkend of tikkelend gevoel of zelfs wat lokale pijn.

9. Borstvoeding ‘klikt’ misschien niet

Je denkt misschien dat borstvoeding heel natuurlijk verloopt; je geeft de baby je tepel en laat het zuigen totdat ‘ie genoeg heeft. Maar borstvoeding is niet zo intuïtief als het lijkt. Vaak is de eerste melk vrij pijnlijk en pikt je baby het proces niet meteen op. Als je borstvoeding wil geven maar er mee worstelt, kun je altijd een lactatiekundige in de arm nemen. Lukt het alsnog niet, dan kan dat heel teleurstellend zijn.

10. Je krijgt speciaal ondergoed

Wanneer je na een ziekenhuisbevalling weer naar huis gaat, krijg je dat comfortabele ziekenhuisbed en de lactatiedeskundige helaas niet mee. Wat je soms wél meekrijgt, is een voorraadje vrij enorme onderbroeken. Het is geen sexy ondergoed (check deze viral post maar even), maar kersverse moeders zijn er dol op.

Omdat mannen tijdens een bevalling ook wel wat coaching kunnen gebruiken: 16 dingen die je kan zeggen tegen je bevallende vrouw.

Nog meer inspirerende artikelen lezen? Like ons op Facebook!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
10 dingen die niemand je vertelt over bevallen, maar je wel wilt weten
Sluiten