10 dingen die absoluut onmisbaar zijn als je vrouw zwanger is

En helaas, niet alles is te koop

Je vrouw of vriendin zwanger? Allereerst: gefeliciteerd! Je gaat een bijzondere tijd tegemoet, weet deze vader uit ervaring. Maar ook maanden waar je je maar beter goed op kunt voorbereiden. Daarom speciaal voor jou een lijst met zwangerschaps-essentials.

Veel lijkt misschien bedoeld voor haar, maar jij profiteert er ook van. Echt.

1. Engelengeduld

Kun je nergens kopen nee. Helaas. Maar je gaat het de aankomende tijd wel heel veel nodig hebben: geduld. Scheepsladingen aan geduld. Oké, jouw vrouw is vast niet zo erg als al die anderen, maar toch: er komt ongetwijfeld een moment waarop zij irrationeel reageert, onterecht snauwt of om voor jou onbegrijpelijke redenen begint te huilen. Als man heb je dan maar één taak: wees die rots in de branding. Het wordt voor jou al een spannende, emotionele (vooral mooie hoor, maak je geen zorgen) tijd; moet je nagaan hoe het voor haar is met al die hormonen én een baby in haar buik.

2. Tijd

Yes sir, ook tijd is je beste vriend én je ergste vijand tijdens de zwangerschap. Wanneer die kleine er is, wil je alles op orde hebben. En om maar eens een enorm cliché erin te gooien: die negen maanden gaan veel sneller voorbij dan je denkt.

Tijdens de zwangerschap is het handig om zo nu en dan een dag, avond of weekend vrij te hebben om dingen gedaan te krijgen. Klusjes in het huis of het inrichten van de babykamer: zorg dat alles af is, want zodra de baby arriveert, kun je het klussen wel vergeten. Al was het alleen maar omdat je er dan he-le-maal geen zin meer in hebt.

3. Geld

En dan nu de tastbare zaken: geld. Een baby kost geld. Tot zover het NK Open Deuren. Waar je wellicht wat minder bij stilstaat, is dat een groot gedeelte van jouw babybudget al uitgegeven is, nog voordat het gekrijs van jullie kleine tegen de muren ketst. Er is veel dat je moet aanschaffen. Spuugdoekjes, rompertjes, mutsjes, een babywagen, wieg, box, zeshonderd knuffels et cetera et cetera. Als er één advies is dat een vader aan een soon-to-be-vader zal meegeven, is het wel: zorg dat je je financiën op orde hebt. Scheelt echt een hoop.

4. Pittenkussens

Wat voor kussens?! Listen & learn. Die eerste paar maanden zul je fysiek niet zo bijster veel aan haar merken. Ze gaat nog kwiek de trap op, komt nog soepel de auto uit en heeft de draaicirkel van een ballerina. Er komt echter een moment waarop de zwangerschap fysiek zwaarder begint te worden en een goede man is op dat moment voorbereid. Een absolute lifesaver: warme kruiken of pittenkussens. Alles gaat zeer doen, maar vooral haar benen, rug en voeten. Niets is dan zo fijn als, inderdaad: een lekkere warme kruik of kussen.

5. Snacks. Veel snacks

Het kan zelfs de allergrootste fitgirl gebeuren: onstilbare honger en beestachtige vreetpartijen tijdens de zwangerschap. Go with the flow. Een zwangere vrouw haar cravings ontzeggen, is spelen met je leven. Okay, misschien niet zó erg, maar als die vreetkicks komen, kun je maar beter voorbereid zijn. Let goed op haar voorkeuren. Waar ze voor haar zwangerschap wellicht heerlijk ging op een goed stuk chocola, kan dat zonder aankondiging ineens veranderen in oude kaas. Of auberginesalade. Of gewoon een dikke burger. Het is aan jou om in haar behoefte te voorzien.

6. Films, series, tijdschriften en boeken

Zeker in de laatste weken zal je Netflix-abonnement ten volste benut worden. Ze heeft vaak geen zin meer om de deur uit te gaan en in alle eerlijkheid: fysiek is dat soms ook gewoon niet meer te doen. Waarschijnlijk wil ze af en toe gewoon lekker op de bank hangen met een serie, film of boekje. En dat regel jij. Maak je trouwens over een eventuele rare pose geen zorgen: zo zit die buik gewoon het lekkerst.

7. Bedklossen (omhoog moet ze)

Wat?!? Bedklossen. Dingen waarmee je het bed kunt ophogen. Voor een soepel in- en uitstap. Wel zo lekker als ze zo lang mogelijk op eigen kracht het bed kan betreden en verlaten. En is het de bedoeling dat de baby thuis wordt geboren, dan moet je ze sowieso hebben. Iets met verloskundigen en rugklachten voorkomen.

8. Oordopjes

Je dacht toch niet dat wij jou zouden vergeten hè? Als er één iets is wat jij jezelf moet gunnen, dan is het wel een goede set oordopjes. Helaas: zelfs de schoonste slaapster kan veranderen in een oorverdovende walrus. Daar kan ze helemaal niets aan doen. Jij kunt alleen wel zorgen voor welverdiende nachtrust door haar zwangerschapsgesnurk te counteren met goede oordoppen.

9. Literatuur

Grote kans dat je je er tegen hebt afgezet tot aan dit punt: ‘papaboeken’. Maar minimaal één goed exemplaar in huis is wel echt nodig. Niet alleen is het vermakelijk (ja, echt!), het helpt je ook situaties herkennen en het zorgt voor gespreksstof. Je kunt je beter in haar inleven en haar steunen. Doe het nu maar gewoon.

10. Hobby’s (voor ‘s avonds)

Een zwangerschap lijkt totaal niet op single zijn. Behalve in één opzicht dan: je zult verrassend vaak ‘s avonds alleen op de bank belanden en om 20:30 uur denken: man, wat zal ik nu eens gaan doen? Grote kans namelijk dat je vrouw/vriendin – zeker later in de zwangerschap – vroeg onder de lakens duikt. Daar kun je iets van vinden, maar beter benut je deze tijd zoals je vroeger deed: gamen of een knokfilm kijken. Het mag.